Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

15-те засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС

19 Фото

28 жовтня 2020, 10:05

На Черкащині, за підтримки ЄС, облаштували унікальний туристичний об'єкт «Тясминський каньйон»

#УспіхиУА — рубрика про те, як українці на практиці реалізують Угоду про асоціацію з ЄС і користуються можливостями співпраці з Європейським Союзом.

Сьогодні в рубриці #УспіхиУА — розповідаємо про унікальний природний, а віднедавна — ще й туристичний об'єкт на Черкащині, який входить до семи чудес регіону —Тясминський каньйон.

Тясминський каньйон — це ландшафтний заказник на Черкащині. Його скелі здіймаються над річкою Тясмин на висоту до 15 метрів. Важкодоступність місцевості для людини дала змогу зберегти у Тясмині рідкісні види рослин та тварин. Скелі вкриті незвичними для українського ландшафту татарськими та американськими кленами, а тварини, що водяться в каньйоні та на берегах річки занесені до Червоної книги України. Вчені кажуть, що вік Тясминських скель сягає двох мільярдів років. Тутешні скелясті породи, за словами науковців, зародилися ще в епоху танення льодовиків, а сам каньйон утворився в результаті тектонічних зсувів.

Два роки тому проєкт із облаштування туристичного об'єкту «Тясминський каньйон» переміг у конкурсі проєктів регіонального розвитку. Він отримав 7,3 млн грн грантових коштів від ЄС. Ці гроші пішли на облаштування туристичної інфраструктури каньйону.

Що передбачав проєкт туристичного об'єкту «Тясминський кансьйон»?

Проєкт передбачав створення під'їздів та підходів до Тясминського каньйону, облаштування 3-х джерел, прибережної зони, пішохідних доріжок, оглядових майданчиків, сходів, місць для купання та активного відпочинку. Заплановано створити три нових туристичних маршрути, а також розширити діючий маршрут від Холодного Яру до Тясминського каньйону.
У Тясмині також запланували човниковий маршрут протяжністю три кілометри, три станції для перевезення туристів на човнах, а також — автодорогу та місця для паркування на під'їзді до каньйону. У планах також реконструкція старого готелю.

Що вже вдалося реалізувати?

Пристань, оглядові майданчики, вимощені плиткою доріжки і прокладений пішохідний маршрут — за рік Тясминський каньйон з важкодоступного перетворився на привабливий туристичний об'єкт. Зараз каньйон можна обійти довкола вимощеними плиткою доріжками. На початку маршруту можна переглянути його карту. Тут позначені об'єкти вздовж туристичного шляху — Пушкінська скеля, пристань, оглядові майданчики. Із трьох запланованих поки облаштовано два джерела. Разом із пішохідним маршрутом працює також човниковий. Кожні вихідні місцеві екскурсоводи проводять екскурсії для щонайменше 50 туристів. Сюди їдуть відвідувачі з різних куточків України. Єдине, чого поки не вистачає, – кажуть місцеві — це готель. У центрі Кам’янки є приміщення готелю, яке планували реконструювати, але реконструкцію провести так і не вдалося. Наразі громада шукає інвестора, який би взявся за облаштування готелю.

За матеріалами provce.ck.ua та Департаменту регіонального розвитку Черкаської ОДА.

Фото provce.ck.ua, Департамент регіонального розвитку Черкаської ОДА.