Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

15-те засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС

19 Фото

21 жовтня 2020, 09:25

Чому ЄС запланував «великий ремонт» і як допомагає українцям модернізувати старі будинки

15 жовтня у Європейському Союзі стартував «великий ремонт» — хвиля реконструкцій житлових та адміністративних будівель, мета яких зробити помешкання європейців ще більш теплими, ощадними та екологічно чистими. Про початок цих важливих перетворень 13 жовтня оголосила Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн. У цьому матеріалі про те, чому Європа вирішила відремонтувати і без того непогану нерухомість і як це вписується у плани ЄС зробити континент до 2050 року повністю кліматично нейтральним.

Європейські будинки — унікальні та різноманітні. Вони відображають неповторну культуру континенту. Але багато з них, разом з тим, старі та енергетично неефективні. За даними Європейської комісії, понад 220 мільйонів будівель в ЄС були зведені до 2001 року і мають простояти щонайменше до 2050. А це приблизно 85% будівельного фонду Євросоюзу. Чи варто згадувати про те, що ці будинки навряд чи готові до постійних і можливих змін клімату, таких як різкі підвищення температури та екстремальні погодні явища. На ці будинки припадає близько 40% загального споживання енергії в ЄС . Вони продукують 36% викидів парникових газів. Їхня реконструкція має вирішальне значення для розв’язання проблеми енергоспоживання та шкідливих викидів, а також має допомогти ЄС досягти поставлених цілей — зменшити викиди CO2 до 2030 року та досягти кліматичної нейтральності до 2050 року.

Єврокомісія наводить дані, що звичайні ремонти зменшують споживання енергії в будинках лише на 1% на рік. Масштабні ж реконструкції, які покращують енергетичні показники споруди щонайменше на 60%, щороку проводяться лише у 0,2% будівельного фонду, і лише в п’ятій частині з них енергоефективність суттєво поліпшується.

Відремонтовані внаслідок масштабної реконструкції будинки не тільки зменшать витрати на енергію, покращать комфорт, добробут та здоров’я європейців. «Великий ремонт» — це також крок до подолання енергетичної бідності. 34 мільйони європейців, котрі не можуть дозволити собі забезпечити належним теплом свій будинок, отримають таку можливість завдяки ініціативі Єврокомісії. І саме вирішення проблеми енергетичної бідності є основою цієї ініціативи. Тому Комісія представила рекомендації та вказівки державам-членам щодо подолання енергетичної бідності, зокрема як правильно визначати та моніторити енергетичну бідність та сприяти поширенню найкращих практик з її подолання.

Окрім екологічних переваг, оновлення будівель створить нові робочі місця та стимулюватиме інвестиції в економіку ЄС. Комісія підрахувала, що завдяки «великому ремонту» в ЄС буде створено додатково 160 000 «зелених» робочих місць у будівельному секторі до 2030 року.

Скільки коштуватиме цей «великий ремонт» і хто за нього заплатить?

Реконструкція і енергомодернізація будівель в ЄС є одним із секторів, перед яким постають найбільші інвестиційні виклики. Для досягнення поставлених в рамках Green Deal кліматичних цілей до 2030 р. щороку потрібно близько 275 млрд. євро додаткових інвестицій.

Єврокомісія має допомогти національним, регіональним та місцевим органам влади використовувати усі наявні фінансові ресурси, включаючи гранти та субсидії. Фінансування буде акумульовано через різні інструменти, зокрема такі:

•    Фонд відновлення та стійкості забезпечить фінансування реконструкції будівель;
•    Державні гарантії щодо мобілізації приватних інвестицій будуть забезпечені в рамках InvestEU;
•    Допомогу регіональним та місцевим органам влади у розробці та реалізації їхніх планів реконструкції будівель буде надано в рамках REACT-EU або через ELENA (Європейська місцева енергетична допомога);
•    Спеціальна підтримка вугільних регіонів у перехідному періоді для створення потенціалу, підвищення кваліфікації та перекваліфікації в галузі енергоефективності передбачена в рамках Механізму справедливого переходу;
•    Horizon Europe підтримуватиме інновації та розвиток нових технологій, включаючи партнерство з побудови сталого середовища (Built4people).

Які саме будинки відремонтують?

Першочергово буде реконструйована державна та приватна соціальна інфраструктура, державні адміністративні будівлі, соціальне житло, заклади культури, школи, лікарні та заклади охорони здоров’я.

Як ЄС допомагає Україні модернізувати старі будинки?

В Україні, за підтримки ЄС та міжнародних партнерів з 2019 року також працює програма з енергомодернізації — «Енергодім». Вона дає змогу співвласникам старих багатоквартирних будинків зробити свої помешкання теплими та енергоощадними. Програма фінансується Фондом енергоефективності. Це державна установа, створена Урядом України. Партнерами і донорами Фонду є Європейський Союз та міжнародні партнери. «Енергодім» частково або майже повністю — залежно від обраного формату — покриває витрати на ремонт і реконструкцію будинків.

Грантова підтримка проєктів з енергомодернізації покриває понад 70% витрат на ремонт, зокрема:

-  проведення енергетичного аудиту;
- розробку проєктної документації та її експертизи (в тому числі обстеження об’єкта (будівлі);
- власне саму реконструкцію з метою енергоефективності, що включає вартість робіт, обладнання та матеріалів;
- послуги з технічного та авторського нагляду;
- сертифікацію енергетичної ефективності будинку після реалізації проєкту;
- обстеження інженерних систем будівлі, на яких здійснено реконструкцію.

Детально про програму тут.

За матеріалами Європейської Комісії.