Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

15-те засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС

19 Фото

Виїздне засідання Комітету 5-6 травня 2023 року

41 Фото

Робочі зустрічі в Італії складі міжпарламентської мережі United for Ukraine

4 Фото

30 вересня 2020, 16:50

Електронні адреси для офіційного листування та відповідальність суддів за неправосудне рішення

Сьогодні на засіданні Комітет з питань інтеграції України до ЄС розглянув законопроєкти, які пропонують зміни до Господарського, Адміністративного, Цивільного та Кримінального Кодексів.

Не суперечать праву ЄС, за висновком Комітету, такі законопроєкти:

Законопроєкти №3860, №3861 та №3860-1 щодо використання офіційної електронної адреси. Документи пропонують надати українцям можливість в офіційному листуванні використовувати спеціальну електронну адресу. Її, за пропозицією законопроєкту №3860, українці отримуватимуть при отриманні чи обміні паспорта, під час реєстрації ФОП чи юрособи. А використовувати такі електронні адреси можна буде в офіційному листуванні та під час  судового процесу. Законопроєкт №3860-1  вказує, що його основною метою є створення сприятливих умов для ведення бізнесу в Україні. Електронну адресу зможуть використовувати суб’єкти господарювання для взаємодії з державними органами, судами та суб’єктами владних повноважень. Усі три документи, за висновком Комітету, не суперечать міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції, але потребують доопрацювання в частині захисту інформації та протидії шахрайству.

Такими, що не відповідають міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції, Комітет назвав:

проєкт Закону №4068 щодо сприяння розвитку недержавної підтримки діяльності у сфері фізкультури і спорту. Проєкт пропонує тимчасово, до 1 січня 2025 року, звільнити від увізного мита товари, що ввозяться в Україну національними спортивними федераціями. Документ, на думку членів Комітету, не відповідає положенням Розділів I і II Регламенту 1186/2009 Додатку XV Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.
Проєкти Законів №3500, №3500-1, №3500-2 та №3500-3 про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за постановлення суддею (суддями) упередженого судового рішення. Положення усіх перелічених законопроєктів, за висновком Комітету, не відповідають міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції.

До засідання Комітету доєдналася віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина. Разом обговорили проєкт бюджету на наступний рік у частині оцінки якості фінансування євроінтеграційних заходів.

Голова Комітету Іванна Климпуш-Цинцадзе зазначила, що у проєкті збільшено фінансування адаптації системи управління персоналом державної служби до стандартів ЄС, а також відновилося фінансування заходів щодо інформування громадськості з питань європейської та євроатлантичної інтеграції. Однак в інформаційній сфері йдеться про фінансування в розмірі лише 10 мільйонів грн.

На забезпечення захисту прав та інтересів України під час урегулювання спорів, розгляду у закордонних юрисдикційних органах справ за участю іноземного суб’єкта та України, а також забезпечення представництва України в Європейському суді з прав людини виділено таку ж суму, як торік — 527,395 млн. грн. Це при тому, що кількість справ проти України в Європейському суді з прав людини постійно зростає.

Голова Комітету також звернула увагу, що в проєкті бюджету не передбачено два важливих пункти: фінансування програми «Сприяння взаємній торгівлі шляхом усунення технічних бар'єрів у торгівлі між Україною та Європейським Союзом», а також відсутні кошти на реалізацію проєктів транскордонного співробітництва.

Ольга Стефанішина поінформувала, що сьогодні на засіданні Уряду схвалили проєкт закону щодо використання коштів на фінансування проєктів транскордонної співпраці через Державний фонд регіонального розвитку.
Члени Комітету та віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції домовилися скоординувати зусилля щодо того, як на державному рівні забезпечити реалізацію транскордонних проєктів, оскільки неефективна реалізація чинних проєктів у цій сфері блокує успішне втілення наступних проєктів.