Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

15-те засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС

19 Фото

20 серпня 2020, 10:49

ЄС не визнає результатів виборів президента у Білорусі та готує санкції

Про це оголосив президент Європейської Ради Шарль Мішель після позачергового онлайн-саміту лідерів ЄС щодо ситуації в Білорусі.

«ЄС стежить за подіями в Білорусі дуже уважно і з великим занепокоєнням. Вибори 9 серпня не були ні вільними, ні справедливими, тому ми не визнаємо їхніх результатів», — йдеться у висновках саміту.

Європейські лідери переконані, що народ Білорусі має право визначати своє майбутнє. Члени Європейської ради висловили солідарність з білоруським народом у бажанні реалізувати свої основні демократичні права. Вони також засудили непропорційне та неприйнятне насильство, яке влада застосувала проти мирних протестувальників.

«Необхідно уникати насильства, а всіх незаконно затриманих слід негайно та беззастережно звільнити. Громадянське суспільство та учасники опозиції, які беруть участь у дискусіях про політичний перехід, повинні бути захищені від свавільних арештів та насилля. ЄС очікує повного та прозорого розслідування всіх можливих зловживань» — йдеться у заяві лідерів ЄС.

Європейський Союз планує незабаром запровадити санкції проти значної кількості осіб, відповідальних за насильство, репресії та фальсифікацію результатів виборів.

«Прогрес, досягнутий у минулі роки у відносинах між ЄС та Білоруссю, під загрозою. Будь-яке подальше погіршення ситуації вплине на наші стосунки та матиме негативні наслідки», — йдеться у заяві європейських лідерів. Вони закликали білоруську владу знайти вихід з кризи через припинення насильства, деескалацію та всебічний національний діалог. Вони наголосили, що лише мирний та демократичний процес, підкріплений незалежними та вільними ЗМІ та сильним громадянським суспільством, може забезпечити стійкі рішення. Усі сторони, включаючи треті держави, мають підтримувати такий процес.

«Ми й надалі будемо уважно стежити за ситуацією та готові зробити свій внесок у зусилля, спрямовані на мирне подолання кризи. ЄС повністю підтримує пропозиції ОБСЄ щодо діалогу в Білорусі та готовий надати допомогу в майбутньому» — йдеться у підсумковій заяві за результатами саміту.

Президентка Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн також висловила підтримку народу Білорусі. «Люди вимагають звільнення всіх незаконно затриманих та притягнення до відповідальності за жорстокість поліції. Люди хочуть демократії та нових президентських виборів. ЄС підтримує народ Білорусі», — заявила  Урсула фон дер Ляєн на підсумковій прес-конференції після саміту.

Вона також повідомила, що Єврокомісія виділить 53 мільйони євро для допомоги Білорусі:

2 мільйони піде на допомогу жертвам репресій та державного насильства, 1 млн. євро — на підтримку громадянського суспільства та незалежних ЗМІ, ще  50 мільйонів євро — на допомогу сектору охорони здоров'я, соціальних служб та бізнесу у протистоянні пандемії коронавірусу.