Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

15-те засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС

19 Фото

10 серпня 2020, 09:53

Єврокомісія ініціювала програму підтримки лікування COVID-19 з допомогою плазми тих, хто вже одужав від коронавірусу

Європейська Комісія звернулася до понад 200 лабораторій зі збору крові по всьому ЄС із закликом подавати заявки на отримання фінансування, щоб придбати обладнання для плазмаферезу. Плазмаферез — це спосіб отримувати плазму від донорів. Єврокомісія ініціювала звернення до лабораторій з тим щоб, забезпечити лікування пацієнтів із COVID-19 з допомогою плазми тих, хто вже подолав вірус. Ця ініціатива є частиною програми ЄС «Інструмент підтримки в надзвичайній ситуації». Гранти надаватимуть державним та громадським службам збору крові, які мають спеціальний дозвіл отримувати плазму.

Стелла Кіріакідес, Комісарка Єврокомісії з питань охорони здоров'я та безпеки харчових продуктів, переконана — «Плазма тих, хто одужав від «корони» може бути перспективним методом лікування COVID-19. Фінансування, яке ми пропонуємо сьогодні, може допомогти нам значно просунутися в наших зусиллях зі збору плазми, і я запрошую всіх, кого це стосується, долучитися до цієї ініціативи. Ми вивчаємо всі можливі варіанти безпечних та ефективних методів лікування COVID-19 для захисту наших громадян».

Принцип лікування реконвалесцентною плазмою (отриманою від людей, які одужали) полягає в тому, що її вводять хворим на COVID-19 пацієнтам, щоб зміцнити їхній імунітет та здатність боротися із захворюванням. Переливання плазми також використовується для отримання антитіл, з яких виготовляють специфічний лікарський засіб проти COVID-19 (імуноглобін), як короткосторкову альтернативу вакцині. Цей продукт вводять як профілактичну ін’єкцію пацієнтам, особам із групи ризику та медичним працівникам з метою профілактики, або як лікування. Ефективність цих методів лікування наразі дослуджують у всьому світі, в тому числі в Європейському Союзі.

Ці методи лікування потребують збору великої кількості плазми, яку здають донори, що вже побороли коронавірус.

На даний момент майже 75% плазми, зібраної державними службами крові та Червоного Хреста, здійснюється за рахунок загального збору крові, з якої потім відокремлюють плазму. Це значно менш ефективний метод збору в порівнянні з плазмаферезом — стаціонарним методом, коли у донора беруть лише плазму, а інші компоненти крові йому повертають. В ході плазмаферезу донори можуть здавати більший об'єм плазми одночасно і можуть здавати її раз на 2 тижні, а не раз на 3-4 місяці, як звичайні донори крові. Крім того, «супердонорів» — тих пацієнтів, плазма яких особливо багата на антитіла, — можна попросити жертвувати свою плазму кілька разів протягом кількох місяців.

Єврокомісія зазначає, що можливість тримати фінансування на обладнання для плазмаферезу буде актуальною протягом місяця. Виділений бюджет — 40 мільйонів євро. Розподіл грантів буде здійснюватися відповідно до потреб служб зі збору крові. Ініціатива ця стосується наразі лише держав-членів ЄС.

Гроші будуть надавати на придбання апаратів для плазмаферезу та супутнього обладнання, включаючи набори для забору крові, тестувальні набори, щоб визначити якість плазми, а також на фінансування супутніх організаційних програм.


Джерело.