Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

15-те засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС

19 Фото

05 серпня 2020, 11:21

Євросоюз розпочав спільний з країнами Східного партнерства проєкт із боротьби з організованою злочинністю

Єврокомісія та Агенція ЄС із боротьби з транскордонною злочинністю (CEPOL) розпочинають новий проєкт підтримки країн Східного Партнерства (Вірменія, Азербайджан, Білорусь, Грузія, Республіка Молдова та Україна) у боротьбі з організованою злочинністю. Європейська Комісія фінансує цю ініціативу, реалізує її CEPOL та підтримує Агентство Європейського Союзу з питань правопорядку Європол.

У заяві про політику Східного партнерства на період після 2020 року вказано, що організована злочинність є спільним викликом для Європейського Союзу та країн Східного партнерства. Відтак, для подолання цієї загрози ініційовано проєкт TOPCOP. Він сприятиме більш ефективному співробітництву правоохороних органів з країн Східного партнерства з органами ЄС у справах юстиції та внутрішніх справ для боротьби з організованою злочинністю, включаючи економічні злочини.

«Ми пишаємося тим, що сприяємо боротьбі з організованою злочинністю в наших країнах-партнерах, а також в ЄС. Мережі організованої злочинності діють поза межами національних кордонів. Наша спільна мета створити безпечне і справедливе суспільство для всіх», — заявив Лоуренс Мередіт, директор департаменту Східного сусідства в Європейській Комісії.

CEPOL — Агенція Європейського Союзу, яка об'єднує старших офіцерів національних поліцій ЄС з метою їхньої підготовки до боротьби з транскордонною злочинністю, у цьому проєкті має створити можливості для професійного навчання та ефективного застосування отриманих знань у роботі працівників правоохоронних органів у країнах ЄС та країнах-сусідах. «Ми сподіваємось на тісну співпрацю з шістьма країнами-партнерами в регіоні», — заявив виконавчий директор CEPOL Детлеф Шредер.

Кетрін Де Болль, виконавчий директор Європолу, заявила: «Проєкт TOPCOP підвищить операційну ефективність та сприятиме активізації співпраці між правоохоронними органами країн-членів ЄС та країн Східного партнерства. Спільна робота має вирішальне значення для відстеження зв’язків між міжнародними злочинними мережами в ЄС та сусідньому регіоні».

Мета проєкту TOPCOP підвищити ефективність роботи правоохоронних органів у країнах Східного партнерства, встановити актуальну картину загроз від організованої злочиннності на континеті та посилити зв'язок між навчанням та діями правоохоронних органів щодо боротьби з оргзлочинністю в регіоні. В рамках проєкту буде створено мережі контактних пунктів для розбудови потенціалу правоохоронних органів.

Проєкт також дає змогу повною мірою використовувати напрацювання CEPOL та Європолу в галузі навчання правоохоронців, а також аналізу даних про злочини з метою підтримки міжнародного співробітництва між правоохоронцями в ЄС та в країнах Східного партнерства.

Європейський Союз на цю ініціативу виділив 6 мільйонів євро. Її реалізація триватиме 48 місяців. Проєкт здійснюватиметься у тісній координації з органами влади шести країн Східного партнерства разом з делегаціями Європейського Союзу в регіоні.

Джерело: https://bit.ly/2XKBKa3