Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

15-те засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС

19 Фото

13 липня 2020, 10:53

Інтеграція енергосистеми України в єдину європейську енергосистему

#НаОпрацюванніКомітету законопроєкт №0051, ухвалення якого має стратегічне значення для майбутнього української енергетики.

Чим важливий законопроєкт №0051?

№0051 — про ратифікацію Гарантійної угоди між Україною та Європейським інвестиційним банком відкриває Україні можливість отримати позику від ЄІБ у розмірі 136 млн євро на фінансування інвестиційного Проєкту «Програма підвищення надійності підстанцій». Саму Гарантійну угоду підписала віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе у Брюсселі у травні 2018 року. Цьому передувала багаторічна робота для того, щоби Україна мала можливість розпочати інтеграцію своєї енергетичної системи у європейський енергоринок.

Що це за програма?

«Програма підвищення надійності підстанцій» — це проєкт, мета якого замінити застаріле обладнання високовольтних підстанцій, щоб воно відповідало європейським стандартам. Сьогодні способи передачі електроенергії базуються на принципі «одностороннього» зв'язку, коли електростанція спрямовує електрику до її споживачів. Такий принцип застарілий і не відповідає вимогам часу. Мережі не оснащені системою зворотного зв'язку та цифровими контролерами, які б фіксували, скільки електрики витрачається в даний момент часу. Це не дає змоги розподіляти енергію і заощаджувати її. У європейських країнах підстанції оснащені «розумними» елементами управління, які забезпечують розподіл енергії, отриманої з різних джерел. Вони також здатні керувати передачею енергії та її споживанням, при чому, робити це в режимі реального часу з максимальною ефективністю та на основі використання нових вимірювальних технологій.

У рамках Проєкту «Програма підвищення надійності підстанцій» передбачається реконструкція 11-ти підстанцій напругою 330 кВ та однієї підстанції напругою 750 кВ Дніпровської електроенергетичної системи. На підстанціях внаслідок реконструкції мають бути встановлені сучасні розподільчі пристрої та автоматизовані системи керування технологічними процесами. Це дасть змогу Україні досягти того технічного рівня, який дозволяє інтегрувати українську енергосистему в енергосистему Європи.

Не просто технологічна модернізація.

На сьогоднішній день Об'єднана енергетична система України працює у складі енергооб'єднання IPS/UPS, до складу якого входять країни СНД і Балтії. Перехід до складу Європейської мережі операторів систем передачі (ENTSO-E), у якому представлені 43 оператори з 36 країн Європи означає розрив зв'язків зі старою, орієнтованою на Росію системою та інтеграцію у сучасний єдиний енергетичний ринок Європи. Україні це відкриває можливості для експорту електроенергії до Європи, зокрема, за рахунок збільшення виробництва більш дешевої та чистої енергії з українських АЕС. А також в період паводку, коли надлишок потужностей ГЕС зараз вимагає введення певних режимних обмежень на їхню роботу в цей період. Європейський ринок електроенергії відкриває можливості і для інших виробників електроенергії, зокрема, для вугільних енергоблоків ТЕС. Разом з тим, за потреби Україна може також імпортувати електроенергію з Європи.
І зрештою, модернізація енергосистем України — це не просто приведення її до вимог енергоринку ЄС. Це ще один крок до енергетичної незалежності України.