Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

15-те засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС

19 Фото

06 липня 2020, 13:09

Рівні можливості матері та батька на догляд за дитиною

Сьогодні в рубриці #НаОпрацюванніКомітету розглядаємо законопроєкт №3695. Він пропонує усунути дискримінаційні та патерналістські положення із чинного законодавства, які не дозволяють чоловікам повною мірою реалізувати своє право з догляду за дитиною. Проєкт має на меті змінити законодавство у сфері праці таким чином, щоб у ньому була забезпечена гендерна рівність.

Основним нововведення проєкту №3695 є те, що він пропонує започаткувати новий вид відпустки — відпустку при народженні дитини. Чим вона відрізнятиметься від тієї, яка є сьогодні — відпустки з догляду за дитиною?

За чинним законодавством (стаття 18 Закону України «Про відпустки» та стаття 179 Кодексу законів про працю України), відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку може бути використана, окрім матері, також батьком дитини, бабою, дідом чи іншими родичами, які фактично доглядають за дитиною. Підставою для надання такої відпустки є довідка з місця роботи (служби, навчання) матері дитини про те, що вона вийшла на роботу до закінчення відпустки, і виплата їй допомоги з догляду за дитиною припинена. Тобто, насправді, право батька дитини, бабусі чи інших родичів, які фактично доглядають за дитиною, на отримання такої відпустки може бути реалізовано виключно за умови надання довідки з місця роботи матері.
Таким чином у законодавстві України, яке, з одного боку, на рівні Конституції гарантує рівні права усім громадянам, закріпився дискримінаційний підхід, за яким право батька на відпустку для догляду за дитиною трактується як похідне від права матері. І лише мати може делегувати право на відпустку батькові чи іншим родичам, які фактично доглядають за дитиною.
А у випадку, якщо жінка є самозайнятою особою або фізичною особою підприємцем, —батько її дитини, взагалі, обмежений у праві скористатися відпусткою для догляду за дитиною, оскільки його дружина чи партнерка не перебуває в трудових відносинах і не має права на будь-який вид відпустки.

Що пропонує №3695?

Законопроєкт пропонує визначити відпустку для догляду за дитиною до трирічного віку як рівне право кожного з батьків дитини.
А також доповнити Кодекс законів про працю та Закон України «Про відпустки» новим видом відпустки — відпусткою при народженні дитини тривалістю до 14 календарних днів, яку оплачує роботодавець. Таку відпустку проєкт пропонує надавати не тільки матері, а одній із перелічених осіб: чоловіку, дружина якого народила дитину; батьку, якщо він не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір’ю дитини, але якщо вони спільно проживають, пов'язані спільним побутом, мають взаємні права та обов'язки; бабі або діду, або іншому повнолітньому родичеві дитини, який фактично доглядає за нею.

Ще одним важливим нововведенням, яке пропонує №3695 є право батька на скорочений робочий день. За чинним законодавством (стаття 51 Кодексу законів про працю), жінка має право на скорочення тривалості робочого часу, якщо вона має дітей віком до 14 років або дитину з інвалідністю. Стаття 182-1 Кодексу законів про працю встановлює додаткову відпустку жінці, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину з інвалідністю, або усиновлену дитину. При цьому такі самі права не надаються батькові дитини. Проєкт №3695 пропонує доповнити згадані статті Кодексу законів про працю положенням про те, що право на скорочення тривалості робочого часу та додаткову відпустку мають обоє батьків.

Автори законопроєкту наголошують, що його основна мета — усунути із законодавства положення, що обмежують права чоловіка, та створити передумови для посилення ролі батька у вихованні дітей і розвитку відповідального батьківства в Україні. Над створенням цього законопроєкту працювали представники різних політичних сил. Серед авторів — четверо членів Комітету з питань інтеграції України до ЄС. Це свідчить про те, що в суспільстві є консенсус щодо того, що застарілі та дискримінаційні норми з українського законодавства мають бути усунуті. Натомість, у законодавство України мають бути імплемонтовані найкращі європейські та світові законодавчі практики.

Висновок Комітету щодо того, наскільки проєкт №3695 враховує положення права ЄС, буде оприлюднено на засіданні 7 липня.