Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

15-те засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС

19 Фото

Виїздне засідання Комітету 5-6 травня 2023 року

41 Фото

Робочі зустрічі в Італії складі міжпарламентської мережі United for Ukraine

4 Фото

16 червня 2020, 12:36

Нове життя старим будинкам

Сьогодні в нашій рубриці #УспіхиУА розповідаємо про програму міжнародної підтримки «Енергодім», яка дає змогу реконструювати старі багатоквартирні будинки в Україні таким чином, щоб покращити їхню енергоефективність, зменшити витрати на утримання, а також шкідливий вплив на довкілля. «Енергодім» — це програма, спрямована на допомогу об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). Вона частково або майже повністю — залежно від обраного формату — покриває витрати на ремонт і реконструкцію будинків. Програму було започатковано у серпні 2019 року. У квітні 2020 вона отримала нову редакцію. І всього за місяць прийому заявок понад сто ОСББ зі всієї України висловили бажання взяти в ній участь. Люди зрозуміли, що можуть отримати не тільки кошти на відновлення своїх стареньких «панельок» чи «хрущовок», але і допомогу в організації, калькуляції та поетапної реалізації ремонтних робіт. Але все по порядку.

Хто фінансує «Енергодім»?

Програма фінансується Фондом енергоефективності. Це державна установа, створена Урядом України. Партнерами і донорами Фонду є Європейський Союз, Уряд Німеччини, Німецька федеральна компанія (GIZ) GmbH, команда консультантів Міжнародного банку реконструкції та розвитку, проєкт ПРООН «Об’єднання співвласників будинків для впровадження сталих енергоефективних рішень» (HOUSES), а також банки партнери.

Станом на 5 червня 2020 року загальна вартість проєктів, які подали заявки на участь у програмі «Енергодім», становить майже півмільярда гривень. При цьому, грантова підтримка цих проєктів покриє майже 385 мільйонів гривень, тобто понад 70% витрат.

Географія заявок (див. карту) — найрізноманітніша, але найбільше їх отримано від об’єднань співвласників з Волинської області— 26. 12 заявок — з Чернігівської, 9 з Львівської області, 8 заявок надійшли з Одещини. Актуальну інформацію про кількість та статус заявок, які надходять до Фонду, в будь-який час можна відстежити на мапі.
Цього року програма придумала приємний бонус для тих, хто встигне подати заявки найшвидше. Перші 500 ОСББ матимуть додаткові +20% до суми відшкодування будівельних робіт. Раніше такі бонуси були передбачені для перших 300 заявок.

Що покриває програма «Енергодім»?

Програма «Енергодім» надає грант, який частково відшкодовує витрати, що сплачує ОСББ в процесі модернізації будинку. Кошти частково покривають:

-  проведення енергетичного аудиту;
- розробку проєктної документації та її експертизи (в тому числі обстеження об’єкта (будівлі);
- власне саму реконструкцію з метою енергоефективності, що включає вартість робіт, обладнання та матеріалів;
- послуги з технічного та авторського нагляду;
- сертифікацію енергетичної ефективності будинку після реалізації проєкту;
- обстеження інженерних систем будівлі, на яких здійснено реконструкцію.

Виплати гранту Фондом енергоефективності здійснюються поетапно трьома траншами. Тут детально про етапи.

Хто вже скористався програмою «Енергодім»?
 
«Перші ластівки» — так називалися пілотні проєкти, які було реалізовано в рамках програми «Енергодім» торік. ОСББ «Липи 2» з Новояворівська, Львівської області, подало заявку на участь у програмі у березні 2019. А наприкінці березня цього року вже отримало фінальний транш допомоги. Загальна вартість проєкту з енергомодернізації будинку ОСББ «Липи 2» (будівельно-монтажні роботи, матеріали та обладнання) склала 4 199 968 грн. Грант від програми «Енергодім» покрив 2 939 978 грн, тобто 70% від загальної вартості.

Що було змінено в будинку ОСББ «Липи 2»?

Під час реконструкції було встановлено індивідуальний тепловий пункт у будинку, замінено трубопровідну систему опалення в неопалювальних приміщеннях і здійснено термоізоляцію, проведено заміну та термоізоляцію трубопроводів системи опалення, здійснено теплоізоляцію зовнішніх стін та конструкцій, збалансовано гідравлічну систему опалення.

Які результати після реконструкції?
Після реконструкції клас енергоефективності будинку змінився з найнижчого “G” до “Е”. Базове споживання енергії зменшилося на 46%, енергоспоживання системи опалення знизилися рівно вдвічі, а викиди СО2 скоротилося на 25%.

Як взяти участь у програмі «Енергодім» і з чого почати?

Якщо у вашому будинку вже організовано ОСББ ви можете на сайті програми знайти покрокову інструкцію, як взяти у ній участь. Перш за все,  вам допоможе регіональний радник. Мапа регіонів, де такі радники працюють, їхні контакти — також є на сайті. Тут ви зможете знайти відповіді і на найбільш поширені запитання, що цікавлять мешканців будинків, які хочуть здійснити реконструкцію.

Як подати заявку до Фонду енергоефективності?
Скільки ми економимо?
Які плюси в проведенні заходів з енергоефективності?
Яку компенсацію ми отримаємо від Фонду?
Чому варто проводити енергоаудит будинку?
Яким чином проведення заходів з енергоефективності вплине на квартплату?

Переходьте за посиланням, користуйтеся, дізнавайтеся більше про можливості, які дає Україні співпраця з ЄС та міжнародними партнерами.

Публікацію створено за матеріалами сайту Фонду енергоефективності.