Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

15-те засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС

19 Фото

Виїздне засідання Комітету 5-6 травня 2023 року

41 Фото

Робочі зустрічі в Італії складі міжпарламентської мережі United for Ukraine

4 Фото

19 травня 2020, 16:29

Ухвалити законопроєкт, який дасть змогу ратифікувати Конвенцію Ради Європи про доступ до офіційних документів

Комітет з питань інтеграції України до ЄС рекомендує Верховній Раді України ухвалити за основу і в цілому проєкт Закону №0032 «Про ратифікацію Конвенції Ради Європи про доступ до офіційних документів». Своє рішення щодо законопроєкту Комітет ухвалив на засіданні 5 березня 2020 року.

 

Конвенцію Ради Європи про доступ до офіційних документів було укладено 18 червня 2009 року в м. Тромсе. Вона визнає широке право громадськості на доступ до офіційних документів з метою забезпечення суспільства джерелом інформації, надання можливості для формування власної думки про стан суспільства та органи державної влади, сприяння ефективності роботи і підзвітності органів державної влади.

 

Ратифікація Конвенції Україною є важливою ще й тому, що саме Україна є тією державою, яка дасть змогу Конвенції, нарешті, набрати чинності. Адже, відповідно до статті 16, Конвенція набирає чинності в перший день місяця, що настає після завершення тримісячного строку від дати, коли 10 держав – членів Ради Європи висловили свою згоду на обов’язковість для них Конвенції, відповідно до положень пункту 2. Станом на 2 грудня 2019 року 17 держав підписали та 9 держав ратифікували її. Від імені України Конвенцію було підписано 12 квітня 2018 року. Наразі Україна є якраз тією десятою державою, яка може ратифікувати Конвенцію і, у такий спосіб, дати можливість положенням цього важливого міжнародного документу працювати на практиці.

 

Зважаючи на окупацію частини території України Росією, проєкт Закону №0032 «Про ратифікацію Конвенції Ради Європи про доступ до офіційних документів» пропонує ратифікувати її із такими заявами: «Україна заявляє, що внаслідок збройної агресії Російської Федерації виконання Україною зобов'язань, передбачених Конвенцією, на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях, Автономній Республіці Крим та місті Севастополі не гарантується до повного відновлення конституційного ладу України на цих територіях.

Будь-які органи, їхні посадові та службові особи на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях, Автономній Республіці Крим та місті Севастополі та їхня діяльність є незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому Конституцією та законами України, а будь-які їхні акти (рішення, документи) є недійсними і не створюють жодних правових наслідків».

 

Ще одна заява, яку пропонує законопроєкт №0032 щодо ратифікації Конвенції, розкриває поняття державних органів в Україні. «Відповідно до пункту 2 статті 1 Конвенції Україна заявляє, що визначення поняття «державні органи» також включає: органи законодавчої влади щодо їхніх інших функцій; органи судової влади щодо їхніх інших функцій; фізичні чи юридичні особи у тій мірі, в якій вони виконують державні функції або управляють державними коштами відповідно до національного законодавства».

 

Розгляд проєкту Закону №0032 «Про ратифікацію Конвенції Ради Європи про доступ до офіційних документів» Верховною РадоюУкраїни заплановано на 20 травня.