Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

15-те засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС

19 Фото

Виїздне засідання Комітету 5-6 травня 2023 року

41 Фото

Робочі зустрічі в Італії складі міжпарламентської мережі United for Ukraine

4 Фото

12 травня 2020, 14:36

Захистити працівників у випадку неплатоспроможності роботодавця

Законопроєкт №3332 про внесення змін до Закону України «Про ратифікацію Конвенції Міжнародної організації праці №173 1992 року про захист вимог працівників у випадку неплатоспроможності роботодавця» зараз #НаОпрацюванніКомітету.

 

Документ закликає до повної ратифікації Конвенції Міжнародної організації праці №173 1992 року. Це, за словами авторів, дасть змогу працівникам отримувати заробітну плату через  установу-гарант, у випадку, якщо роботодавець не може здійснити виплати через неплатоспроможність. Щорічно десятки тисяч українських працівників позбавляються не тільки конституційного права на вчасну оплату праці, а і права на отримання такої зарплати взагалі у зв’язку із  банкрутством підприємств, на яких вони працювали — йдеться в обґрунтуванні законопроєкту.

 

Автори документу зазначають, що основну ІІ частину Конвенції Міжнародної організації праці №173 1992 року «Про захист вимог працівників у випадку неплатоспроможності роботодавця» Україна ратифікувала ще у 2005 році. 

 

Повна ратифікація згаданої конвенції, як це пропонує законопроєкт №3332, є вкрай важливою — наполягають автори проєкту, адже дасть можливість реалізувати вимоги Конституції України щодо створення Державою умов для повної реалізації громадянами права на працю, зокрема, щодо можливості заробляти собі на життя працею: для себе і своєї сім'ї, що включає достатнє харчування, одяг, житло (статті 43 та 48 Конституції України).

 

Свій висновок щодо відповідності запропонованого законопроєкту №3332 праву ЄС та зобов’язанням України у сфері євроінтеграції Комітет з питань інтеграції України до ЄС оприлюднить на засіданні 15 травня.