Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

08 травня 2020, 11:46

Максимально прискорити розгляд справ, пов’язаних із захистом прав дітей

У Комітеті з питань інтеграції України до ЄС зараз на опрацюванні проєкт Закону №3386 про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України щодо скорочення строків розгляду судом справ, пов'язаних із захистом прав дітей.

Підставою для ініціювання цього проєкту, за словами авторів, є довгі строки, в які зараз в Україні відбуваються судові розгляди, пов’язані із життєво важливими для дітей питаннями — усиновленням, позбавленям батьків їхніх батьківських прав, позбавлення опіки і т.д. Дуже часто строки розгляду у таких справах є вкрай важливими, оскільки безпосередньо стосуються життя, безпеки і добробуту дітей. Автори законопроєкту також обґрунтовують його необхідність тим, що Україна має дотримуватись Європейської конвенції про здійснення прав дітей. Стаття 7 цієї Конвенції визначає, що під час розгляду справ, що стосуються дитини, судовий орган має діяти швидко для уникнення будь-яких невиправданих зволікань, а швидке виконання ухвалених рішень має бути забезпечене відповідною процедурою.

Які зміни до законодавства пропонує законопроєкт №3386?

-    пропонує доповнити статтю 189 ЦПК положенням, згідно з яким підготовче провадження у справах про позбавлення батьківських прав та про відібрання дитини від батьків без позбавлення їх батьківських прав має бути проведене протягом тридцяти днів з дня відкриття провадження.
-    пропонує внести зміни до статті 210 ЦПК, якими передбачити, що суд має розпочати розгляд справи про позбавлення батьківських прав та про відібрання дитини від батьків без позбавлення їх батьківських прав по суті не пізніше наступного робочого дня з дня закінчення підготовчого провадження у таких справах.
-    пропонує доповнити статтю 313 ЦПК положенням, згідно з яким суд розглядає справи про усиновлення протягом розумного строку, але не більше тридцяти днів з дня відкриття провадження у справі.
-    зміни до статей 293 та 34 ЦПК стосовно виключення положень щодо участі присяжних у розгляді справ окремого провадження.

Рішення Комітету з питань інтеграції України до ЄС щодо відповідності проєкту Закону №3386 праву ЄС та міжнародно-правовим зобов’язаням України у сфері європейської інтеграції буде оголошено на найближчому засіданні Комітету.