Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

15-те засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС

19 Фото

28 квітня 2020, 14:32

Узгодження законопроєктів у сфері енергетики з Єврокомісією — це можливість для України інтегруватися в енергетичний простір ЄС

 

Про це заявила Голова Комітету ВРУ з питань інтеграції України до ЄС під час онлайн-обговорення «Імплементація Додатку XXVII до Угоди про асоціацію: прогрес, виклики та можливості».

Водночас Іванна Климпуш-Цинцадзе зауважила, що без змін регламенту Верховної Ради українській стороні не вдасться оперативно погоджувати законопроєкти з Єврокомісією.

 

«Ми вже почали цей процес переговорів щодо зміни регламенту, але для цього потрібне розуміння монобільшості,  наскільки важливим для нас є оновлений Додаток XXVII, наскільки ми готові іти до тієї стратегічної цілі , яку собі поставили — членства в Європейському Союзі», — заявила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

 

Представник Директорату «Енергетика» Єврокомісії Адам Цветш зауважив, що Додаток XXVII — це серйозний інструмент, який Україна може використовувати, щоб рухатись вперед у процесі інтеграції до ЄС.

 

«Додаток XXVII — це унікальна річ, яку ми більше не використовуємо з жодною іншою країною. Ціль цього механізму — надати законодавчі пропозиції від Єврокомісії, щоб українські законопроєкти у сфері енергетики відповідали праву ЄС. Тут не йдеться про втручання у процес вироблення законопроєктів в Україні. Це суто консультативна робота, як допомогти Україні привести своє законодавство у відповідність до права ЄС і у такий спосіб пришвидшити інтеграцію в енергетичний простір ЄС», — заявив Адам Цветш.

 

Іванна Климпуш-Цинцадзе додала, що механізм консультацій України та ЄС в рамках Додатку XXVII— це не вимоги, а життєво необхідні можливості для українського бізнесу, громадян України та держави загалом. Вона повідомила, що на базі Комітету з питань інтеграції України до ЄС вже працює робоча група для розробки законопроєкту про засади впровадження політики євроінтеграції. У рамках цього законопроєкту буде запропоновано окремі зміни до регламенту Верховної Ради, які дозволять на інституційному рівні закріпити механізм консультацій щодо законопроєктів у сфері енергетики з Європейською Комісією. Але для ухвалення згаданого законопроєкту, вважає Іванна Климпуш-Цинцадзе, важлива підтримка різних фракцій, які заявляють, що підтримують євроінтеграцію.

 

Голова Комітету висловила сподівання, що Єврокомісія налагодить співпрацю з точки зору виконання своїх зобов`язань в рамках Додатку XXVII з Енергетичним співтовариством, бо в України значно більші амбіції, ніж просто членство в Енергетичному співтоваристві.

 

«Енергетична безпека — це складова нацбезпеки України. Ми зацікавлені в тому, щоб наші ринки функціонували за прозорими правилами, як це відбувається в країнах ЄС. Узгодження законопроєктів у сфері енергетики з Єврокомісією в рамках Додатку XXVII дасть Україні змогу демонополізувати і декорупціонувати сферу енергетики», — підкреслила Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС.

 

В онлайн-обговоренні щодо імплементації Додатку XXVII до Угоди про асоціацію також взяли участь: віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Вадим Пристайко, т.в.о. міністра енергетики та захисту довкілля Ольга Буславець, представники Енергетичного Співтовариства, Представництва ЄС, народні депутати, представники Уряду та журналісти.