Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

15-те засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС

19 Фото

Виїздне засідання Комітету 5-6 травня 2023 року

41 Фото

Робочі зустрічі в Італії складі міжпарламентської мережі United for Ukraine

4 Фото

31 жовтня 2019, 14:41

30 жовтня відбулось чергове засідання Комітету

Під час засідання члени Комітету розглянули низку законопроектів на відповідність їхніх положень законодавству ЄС та/або міжнародно-правовим зобов язанням України в рамках Угоди про асоціацію. Законопроекти реєстр. №№ 2236 та 2236-3 були підтримані членами Комітету та визнані такими, положення яких за своєю метою не суперечать Угоді про асоціацію, праву Європейського Союзу та/або міжнародно-правовим зобов язанням України.

Законопроектом реєстр.№2236 пропонується встановити, що увесь обсяг електричної енергії, імпортованої з держав, що не є сторонами Енергетичного Співтовариства, продається виключно на ринку "на добу наперед" та балансуючому ринку. Метою проекту Закону України є зміцнення засад енергетичної безпеки України, гармонізація законодавства України з європейськими вимогами та стандартами, що діють в сфері використання електроенергії та усунення невиправданих привілеїв доля імпорту електроенергії в Україну з території держави-агресора та інших країн, які не є Сторонами Енергетичного Співтовариства.

Проектом Закону реєстр.№2236-3 пропонується заборонити здійснення імпорту електричної енергії з держав, що не є сторонами Енергетичного Співтовариства. Зазначене обмеження в першу чергу спрямоване щодо заборони імпорту електричної енергії з Російської Федерації та Республіки Білорусь.При цьому зазначене обмеження не поширюється на оператора системи передачі при здійсненні експорту/імпорту електричної енергії в рамках договору про паралельну роботу з операторами системи передачі суміжних країн, а саме для забезпечення технологічних перетоків та з метою надання/отримання оператором системи передачі аварійної допомоги операторам/від операторів системи передачі суміжних держав до дати переходу Об єднаної енергетичної системи України на паралельну роботу з об єднанням енергосистем держав-членів Європейського союзу.

За результатами розгляду проекту Закону реєстр.№2236-2 члени Комітету визнали його таким, що не відповідає праву Європейського Союзу та Угоді про асоціацію, а також іншим міжнародно-правовим зобов язанням України  і антиросійським санкціям США.

Окрім цього, члени Комітету розглянули проекти законів реєстр.№№ 1193 та 1193-1 та визнали їх такими, що за своєю метою не суперечать міжнародно-правовим зобов язанням України. Разом з тим, не в повному обсязі враховують положення Директиви 2008/68/ЄC.

Комітет також затвердив висновки до законопроектів, положення яких регулюються національним законодавством країн-членів Європейського Союзу та не підпадають під дію міжнародно-правових зобов язань України у сфері європейської інтеграції.

Також члени Комітету ухвалили рішення звернутися з листом до Прем`єр-міністра України з проханням вжити заходів щодо поновлення співпраці Комітету та Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції, відповідно до чинного законодавства, зокрема, в частині здійснення на запит Комітету експертизу щодо відповідності проектів законів міжнародно-правовим зобов`язанням у сфері європейської інтеграції.