Головна > Текстові публікації > Діяльність Комітету > Події в Комітеті > Конференції та круглі столи

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

15-те засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС

19 Фото

Виїздне засідання Комітету 5-6 травня 2023 року

41 Фото

Робочі зустрічі в Італії складі міжпарламентської мережі United for Ukraine

4 Фото

Надрукувати Збільшити зону перегляду

Конференції та круглі столи

31 січня 2018, 11:39

Вплив реформи держуправління на євроінтеграційну політику

На сьогодні Європейський союз вимагає від країн-кандидатів на членство та потенційних кандидатів впроваджувати систему ефективного врядування, бо без цього неможлива успішна євроінтеграційна політика. Про це йшлося під час тренінгу у Комітеті Верховної Ради з європейської інтеграції 25 січня 2018 року, який відбувся за підтримки Посольства Великої Британії в Україні за участі Парламентської експертної групи з євроінтеграції.

Реформа держуправління в Україні є однією з найважливіших  - вона повинна створити підґрунтя для реалізації ефективних реформ в усіх галузях економіки, стати основою для імплементації права ЄС у національне законодавство.

ЄС завжди оцінює здатність адміністративних органів країни-кандидата впроваджувати норми європейського права, спроможність виконувати взяті на себе зобов’язання.

Євросоюз посилює вимоги до ефективного врядування: наприкінці минулого року Єврокомісія спільно з Програмою СІГМА розробила «Принципи публічної адміністрації», що розглядаються як основа діалогу з країнами-кандидатами та потенційними кандидатами на вступ до ЄС. Саме ці принципи демонструють необхідність дієвої реформи держуправління. Ключові вимоги та принципи ЄС передбачають впровадження прозорого та ефективного демократичного урядування. Зокрема, Євросоюз вимагає чіткого середньострокового планування усіх процесів, пов’язаних з євроінтеграцією та вчасне впровадження відповідних новацій.  

Нові принципи, прийняті ЄС, вимагають від країн-кандидатів та потенційних кандидатів впровадження чітких параметрів щодо законодавчих змін. «Зі значною долею вірогідності Брюссель уже не сприйматиме ситуацію, коли євроінтеграційні закони не приймаються, терміни їх імплементації відкладаються, отже, українська влада має взяти на себе солідарну відповідальність на вчасне і повне впровадження зобов’язань, передбачених Угодою про асоціацію з ЄС, і реформа держуправління надасть їй інструменти для впровадження змін», - переконані експерти.