Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

15-те засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС

19 Фото

25 грудня 2015, 09:07

24 грудня 2015 року відбулось чергове засідання Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції

Народні депутати підтримали проект Закону реєстр.№0071. Прийняття проекту Закону України сприятиме реалізації Угоди між  Кабінетом Міністрів України та Урядом Федеративної Республіки Німеччина про фінансове співробітництво (асигнування 2011, 2012 та 2013 року), проект "Підтримка природно-заповідних територій в Україні" та дозволить залучити кредитні ресурси у розмірі 14 млн. євро, що у подальшому дозволить Україні спрямувати кошти на розвиток системи природоохоронних територій, в рамках якого фінансові ресурси будуть використовуватися для вирішення питань охорони навколишнього природного середовища та охорони і сталого використання природних комплексів та об’єктів природоохоронних територій, а також створить умови для виконання завдань, поставлених Урядом з відбудови економічного зростання держави.

У ході засідання члени Комітету розглянули низку законопроектів на їх відповідність праву Європейського Союзу, зобов'язанням України в рамках Ради Європи та Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони.

Народні депутати-члени Комітету визнали такими, що не суперечать міжнародно-правовим зобов`язанням України в рамках Угоди про асоціацію проекти законів реєстр. №№ 2736, 2859, 2859-1 та 2845.

Проект Закону ресєтр.№2736 передбачає внесення змін, згідно з якими встановлюються обмеження щодо спільної роботи близьких осіб в умовах прямого підпорядкування один одному, які згідно із Законом «Про запобігання корупції» прирівнюються до осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Метою законопроекту реєстр.№2859 є обмеження реклами пива та слабоалкогольних напоїв на телебаченні та радіо у зв’язку з прийняттям закону №71-VІІІ від 28 грудня 2014 року «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» шляхом доповнення відповідними положеннями статті 22 Закону України від 3 липня 1996 року № 270/96-ВР «Про рекламу». Доцільність прийняття автори законопроекту обґрунтовують потребою у наближенні українського законодавства до законодавства Європейського Союзу.

Законопроект реєстр.№2859-1 розроблено з метою забезпечення балансу фінансових інтересів телебачення і радіо індустрії з інтересами суспільства та убезпечення телеканалів і незалежних студій від скорочення власного виробництва.

Метою проекту Закону реєстр.№2845 є стимулювання виробництва безпечних та якісних кормів і тваринницької продукції; збереження і підвищення продуктивності тварин; отримання якісної та безпечної продукції тваринництва; забезпечення виробництва якісних та безпечних для здоров'я тварин кормів; захист кормів, кормових добавок і преміксів від фальсифікації.

Проект Закону реєстр.№3049 члени Комітету визнали таким, що не суперечить міжнародно-правовим зобов’язанням України. Однак, в Європейському Союзі правовідносини, аналогічні тим, які пропонується врегулювати проектом закону регулюються на рівні національного законодавства з урахуванням схвалених рекомендацій на рівні Європейського Парламенту та Європейської Комісії.

Разом з тим депутати визнали таким, що не відповідає праву Європейського союзу та зобов`язанням України в рамках Ради Європи проекти Законів реєстр.№№ 2078а, 2535 та 2534.

У ході засідання члени Комітету підвели підсумки роботи Комітету за 2015 рік та співпрацю з Парламентською експертною групою. Протягом 1-3 сесій Верховної Ради України VІІІ скликання Комітетом було розглянуто законопроектів та підготовлено висновків про відповідність праву Європейського Союзу, нормам і принципам СОТ, зобов’язанням України перед Радою Європи – 878, а також 34 висновки до законопроектів, щодо яких Комітет був головним. Парламентська експертна група за 6 місяців діяльності проаналізувала 184 законопроекти, з яких 52 було розглянуто на засіданнях Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції. Зараз на опрацюванні ПЕГ знаходяться 105 проектів нормативно-правових актів.