Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

15-те засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС

19 Фото

05 травня 2015, 11:30

Члени МФО "Рівні можливості", народні депутати України Ірина Геращенко, Марія Іонова, Олена Кондратюк, Лілія Гриневич та Альона Бабак здійснили робочий візит у м. Вашингтон (США)

Члени МФО "Рівні можливості", народні депутати України Ірина Геращенко, Марія Іонова, Олена Кондратюк, Лілія Гриневич та Альона Бабак здійснили робочий візит у м. Вашингтон (США), організований Міжнародним республіканським інститутом.

В рамках п’ятиденного візиту українська парламентська делегація провела ряд зустрічей із сенаторами та конгресменами для обговорення поточної ситуації на Донбасі та в Україні в цілому. Зокрема, народні депутати зустрілись із сенатором Джоном Маккейном, представниками сенатора Боба Коркера, конгресменами Келлі Айотт та Пітером Роскамом. Окрім того, українська парламентська делегація мала нагоду зустрітись із Джоном Гербстом, керівником Євразійського центру Атлантичної ради та іншими експертами Атлантичної ради, та представниками Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), а також Еріком Рубіном, заступником секретаря Бюро Європейських та Євразійських справ Державного департаменту США.

За сприяння Міжнародного республіканського інституту члени делегації представили у столиці США виставку «Донбас: війна і мир» та «Жінки: війна і мир», яка відкрилася 27 квітня у Будівлі Сенату імені Рассела. Першим відвідачем виставки став сенатор Маккейн, який провів зустріч з народними депутатами України для обговорення ситуації на сході України.

Російська агресія в Україні та ситуація на Донбасі стали ключовою темою зустрічей української делегації з американськими парламентарями та експертами. Народні депутати України представили останні статистичні дані щодо кількості жертв конфлікту, як серед військових, так і серед цивільного населення, а також поінформували про гуманітарну ситуацію на Донбасі. Народний депутат України Марія Іонова розповіла про становище внутрішньо переміщених осіб, насамперед, жінок та дітей, які найбільше потерпають від конфлікту. А Уповноважена Президента України з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях, народний депутат України Ірина Геращенко закликала конгресменів та сенаторів посилити санкції проти країни-агресора та водночас, збільшити фінанову та гуманітарну допомогу для вирішення головних проблем переселенців та відновлення базової інфраструктури на звільнених територіях Донбасу.

Окрему увагу в ході зустрічей було приділено порушенню Росією прав людини на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей та в Криму. Народний депутат України Олена Кондратюк акцентувала увагу на важливості консолідації міжнародних зусиль для звільнення Надії Савченко. Вона передала сенатору Маккейну та представникам Державного департаменту США «список Савченко», в який включено 35 осіб, безпосередньо причетних до викрадення, вивезення на територію РФ, незаконного утримання та фабрикації доказів у справі проти Надії Савченко. Конфлікт на сході України також став центральною темою дискусії «Україна у війні та проведення реформ», проведеної 28 квітня у Міжнародному республіканському інституті.

Окрім гуманітарної ситуації на сході України американських експертів та політиків особливо цікавило питання поточного стану проведення економічних та політичних реформ в Україні. Тож народний депутат України Альона Бабак поінформувала про ключові напрямки економічних реформ та впровадження ряду заходів щодо боротьби з корупцією, яка є одним із головних аспектів повноцінного реформування та європейської інтеграції України. Водночас, народний депутат України Лілія Гриневич розповіла про основні напрямки реформи системи освіти в Україні та роботу профільного комітету ВРУ. Вона також акцентувала увагу на діяльності МФО «Рівні можливості» та ключових законодавчих ініціативах, спрямованих на покращення становища жінок в цілому та підвищення рівня їхньої політичної участі. Народні депутати України зазначили, що українська влада націлена на проведення ефективних реформ в усіх сферах суспільства та виконання взятих на себе міжнародних зобовязань.

МФО «Рівні можливості» висловлює щиру вдячність Міжнародному республіканському інституту та особисто сенатору Джону Маккейну за високий рівень організації поїздки та можливість зустрітись із американськими парламентарями, політичними експертами, представниками неурядових організацій та донести правдиву інформацію про ситуацію, яка наразі склалась в Україні.

                                                                    

Секретаріат МФО «Рівні можливості»

mfo.rivnimozhlyvosti@ukr.net