Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

15-те засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС

19 Фото

Виїздне засідання Комітету 5-6 травня 2023 року

41 Фото

Робочі зустрічі в Італії складі міжпарламентської мережі United for Ukraine

4 Фото

22 січня 2015, 11:23

Голова Комітету з питань європейської інтеграції Ірина Геращенко та заступник голови Комітету Марія Іонова провели зустріч з Міністром закордонних справ Данії Мартіном Лідегором у м. Копенгаген (Данія)

  Під час зустрічі 21 січня вони поінформували Міністра
про загострення ситуації на Донбасі, висловили позицію щодо необхідності посилення санкцій проти Російської Федерації як країни, що підтримує тероризм.

Народні депутати України також розповіли, що Верховна Рада ухвалила звернення до парламентів та урядів країн ЄС з проханням включити "ЛНР" і "ДНР" до списку терористичних організацій, а на їх ватажків накласти санкції. Вони звернулися до данської сторони з проханням зайняти солідарну з Україною позицію в цьому питанні. Політики поінформували про реформи, що проводяться в Україні, в тому числі, в законодавчій сфері, роботу влади у вирішенні проблем переселенців.

Сторони також обговорили підготовку до міжнародної донорської конференції по відбудові Донбасу, що пройде у березні-квітні в Україні.

М.Лідегор підкреслив, що Данія і ЄС чекають від України впровадження реформ, при цьому усвідомлюють всю складність ситуації в Україні, в тому числі, в економіці, через конфлікт на Донбасі. Він висловив солідарність з позицією Президента України Петра Порошенка щодо необхідності повернення всіх сторін до виконання мінських домовленостей та реалізації мирного плану.

Також сторони обговорили можливі спільні кроки у протидії російській пропаганді і можливості підтримки України в різних міжнародних інституціях. Міністр розповів про спільну ініціативу Данії, Великобританії, Естонії, Литви в контексті створення медійного проекту, який би доносив до європейської і російської аудиторії об'єктивну інформацію. Також він підняв питання важливості реформ в енергетичному секторі.

Цього ж дня у Копенгагені українські депутати відкрили фотовиставку ук раїнських фотографів "Жінки: війна і мир. Донбас: війна і мир". Захід проходив за участі Міністра закордонних справ Данії Мартіна Лідегора та за сприяння Національної спілки журналістів України.

Ірина Геращенко під час заходу наголосила, що Україна усіма можливими способами буде протистояти російській пропаганді, де інформаційна війна залишається однією з ключових складових гібридної війни, що веде Російська Федерація проти України. Вона зазначила, що конфлікт на Сході інспірований ззовні, а терористи добре оснащені зброєю російського походження: "Ми маємо безліч фактів присутності регулярних частин російської армії на нашій території, фінансування терористів з боку Російської Федерації. І сьогодні ситуація погіршується і загострюється. Тому для України важлива як ніколи підтримка світу і посилення санкцій проти країни - агресора: Росії".

Вона подякувала за солідарність Данії після трагедії під Волновахою. І.Геращенко наголосила, що Україна наполягає на необхідності повернення всіх сторін до безумовного виконання мінських домовленостей та реалізації мирного плану Президента України П.Порошенка "як єдиного реалістичного сценарію досягнення миру на Донбасі" .

Міністр закордонних справ Данії підкреслив важливість спільної протидії ЄС і України російській пропаганді, яка спотворює реальність. Він вважає важливим проведення інформаційних заходів та акцій у контексті донесення правдивої об'єктивної інформації про Донбас. М.Лідегор назвав актуальною фотовиставку, яка дає інформацію про Схід з перших вуст. Він висловив підтримку українському народу і солідарність з Україною. Особливий наголос було зроблено на ситуації навколо Донецького аеропорту. Міністр згадав, що під час відвідин Донецька у березні 2014 був там і сьогодні його вражають масштаби руйнації цього об'єкту .

Народний депутат Марія Іонова, яка також була присутня на заході, поінформувала присутніх про гуманітарну ситуацію на Донбасі, розповіла, що від обстрілів терористів в першу чергу страждають діти і жінки. Також вона поінформувала про пріоритетні гуманітарні потреби Донбасу в сфері медицини та допомоги переселенцям.