Головна > Текстові публікації > Міжнародна діяльність > Парламентський комітет асоціації

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

15-те засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС

19 Фото

Надрукувати Збільшити зону перегляду

Парламентський комітет асоціації

17 червня 2021, 08:24

Члени Бюро Парламентського комітету асоціації висловили стурбованість щодо відновлення будівельних робіт на газопроводі «Північний потік -2»

За результатами проведення Бюро Парламентського комітету асоціації між Україною та ЄС (далі – ПКА), що відбулось 15 червня, члени Бюро ПКА більшістю голосів ухвалили спільну заяву щодо «Північного потоку – 2».

У спільній заяві йдеться, зокрема, про наслідки ймовірного завершення будівництва газопроводу, що «поставить під загрозу національну безпеку ЄС, США та загрожує і без того нестабільній безпеці та суверенітету України» та «матиме серйозні наслідки у сфері регіональної безпеки», а також «може підірвати розвиток єдиного, лібералізованого та відкритого європейського ринку шляхом консолідації джерел постачання в системі «Північного потоку-2» та стримування інвестицій в альтернативні джерела енергії».

Члени Бюро ПКА закликають керівництво ЄС переглянути співпрацю з Росією на різних зовнішньополітичних платформах, щоб негайно і беззастережно зупинити будівництво газопроводу «Північний потік-2».

Окрім цього, під час засідання депутати Верховної Ради України та депутати Європейського Парламенту, що входять до складу Бюро ПКА, обговорили питання щодо поточної безпекової ситуації, імплементації та оновлення Угоди про асоціацію, а також проведення майбутніх заходів в рамках діяльності Парламентського комітету асоціації між Україною та ЄС.

Делегація Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС

Спільна заява

членів Бюро Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС

Брюссель / Київ, 15 червня 2021 року - «Ми, члени Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС, глибоко стурбовані відновленням будівельних робіт на газопроводі «Північний потік-2 »і виступаємо проти того, щоб Росія використовувала цей проект як інструмент шантажу для монополізації постачання та транзиту газу до Європи.

Ми розглядаємо «Північний потік-2» як геополітичний, а не комерційний проект, спрямований на розширення геостратегічного впливу Росії на Європу шляхом домінування на енергетичному ринку. Завершення будівництва газопроводу посилить роль російського газу в європейській енергетичній системі, поставить під загрозу національну безпеку ЄС та США та загрожує і без того нестабільній безпеці та суверенітету України.

Можливим наслідком завершення та експлуатації «Північного потоку-2» є підрив розвитку єдиного, лібералізованого та відкритого європейського ринку шляхом консолідації джерел постачання в системі «Північного потоку» та стримування інвестицій в альтернативні джерела енергії. Газопровід може дестабілізувати Євросоюз та негативно вплинути на Україну, через відсторонення її від основного транзитного маршруту газу з Росії до ЄС.

Проект може спотворити конкуренцію, призвести до серйозної фрагментації внутрішнього енергетичного ринку ЄС та саботувати довіру до енергетичної політики ЄС, що спрямована на диверсифікацію маршрутів та постачальників, як спільна та скоординована відповідь на виклики енергетичної безпеки, що стоять перед державами-членами ЄС. Це може підірвати згуртованість Європи та трансатлантичні відносини, а також суперечити цілям скоординованої енергетичної політики ЄС.

Завершення будівництва «Північного потоку-2» також матиме серйозні наслідки у галузі регіональної безпеки, оскільки Москва, безсумнівно, використає його як привід для збільшення військової присутності в районі Балтійського моря.

Ми закликаємо керівництво ЄС переглянути співпрацю з Росією на різних зовнішньополітичних платформах, щоб негайно і беззастережно зупинити будівництво газопроводу «Північний потік-2». З огляду на серйозність ситуації, ми закликаємо керівництво ЄС вжити термінових заходів та негайно надати підтримку ЄС ».