Головна > Текстові публікації > Міжнародна діяльність > Парламентська асамблея ЄВРОНЕСТ > Діяльність

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

15-те засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС

19 Фото

26 червня 2018, 16:31

Триває робота Парламентської асамблеї ЄВРОНЕСТ

Політичний комітет
Засідання Комітету з політичних питань, прав людини та демократії проходило під співголовуванням Бориса Тарасюка (глава постійної делегації ПА ЄВРОНЕСТ) та Міхала Боні (ЄП). Від України в засіданні взяли участь народні депутати України Олександр Кодола (заступник глави постійної делегації ПА ЄВРОНЕСТ), Дмитро Лубінець (член постійної делегації ПА ЄВРОНЕСТ), а також депутати Європарламенту та депутати національних парламентів Азербайджану, Вірменії, Грузії та Молдови.

Члени Комітету обмінялися думками та затвердили проект доповіді на тему: "Виклики безпеці в країнах Східного Партнерства  (СхП) та зміцнення ролі ЄС в їх подоланні".  «Посилення демократії та забезпечення прав людини в країнах СхП важливо реалізовувати в рамках застосування зовнішніх фінансових інструментів ЄС на 2021 - 2027 роки». На цьому наголосили Лотте Кнудсен, керуючий директор з глобальних питань Європейськї служби зовнішньої дії та Лоренс Мередит, директор з питань СхП Європейсько Комісії. 

Б.Тарасюк звернув увагу присутніх на те, що ЄС має посилювати свою роль у вирішенні безпекових питань у країнах СхП, зокрема, в протидії російській агресії на сході України. За його словами, зовнішня політика Росії зосереджена на фактичній підтримці сепаратистів на окупованих територіях України, Грузії, Молдови.  Таким чином, порушується територіальна цілісність зазначених країн та існує пряма загроза безпеці в Європі.

Д.Лубінець привернув увагу присутніх до ситуації в Криму та на Донбасі, наголосивши, що на сході України триває агресія Росії та жорстокі бої. Також він зазначив, що одним із шляхів зупинення російської агресії є розміщення миротворчої місії не лише на всій окупованій території, але і вздовж українсько-російського кордону, цо дозволить зупинити переміщення російських кадрових військових.  

Н.Королевська наголосила на важливості гуманітарної підтримки мирних мешканців Донбасу для подолання гуманітарної кризи та посилення соціального захисту тих громадян, які постраждали від бойових дій.

Економічний комітет У засіданні Комітету з економічної інтеграції, законодавчого зближення і конвергенції з політикою ЄС взяли участь народні депутати України Наталія Веселова та Наталія Королевська.
За результатами засідання  було схвалено проект доповіді щодо залучення прямих іноземних інвестицій в країни-члени ЄС та країни СхП.

Енергетичний комітет
У рамках засідання Комітету з енергетичної безпеки члени української делегації Б.Тарасюк, Д.Лубінець, О.Кодола, разом з іншими учасниками засідання, обговорили ключові питання енергетичної безпеки, зокрема, будівництво трубопроводу Північний потік-2 та можливі ризики, пов‘язанні з цим будівництвом як для країн-членів ЄС, так і для країн СхП. На засіданні також було  схвалено доповіді щодо розвитку енергоефективності.

Соціальний комітет
Ще одним стратегічним напрямком роботи ПА ЄВРОНЕСТ є залучення національних парламентів до вирішення нагальних соціальних питань. Тому,  в черговий раз на засіданні Комітету з соціальних питань, освіти, культури та громадянського суспільства   парламентарі, зокрема, Віталій Курило, Наталія Веселова долучилися до напрацювання практичних інструментів, спрямованих на подолання неформальної зайнятості та забезпечення соціального захисту найманих працівників в ЄС та країнах Східної Європи. Ця проблема є особливо чутливою для України, оскільки значна кількість українських громадян працюють за кордоном та потребують захисту своїх соціальних прав.