Головна > Текстові публікації > Міжнародна діяльність > Парламентська асамблея ЄВРОНЕСТ > Діяльність

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

15-те засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС

19 Фото

Виїздне засідання Комітету 5-6 травня 2023 року

41 Фото

Робочі зустрічі в Італії складі міжпарламентської мережі United for Ukraine

4 Фото

03 травня 2011, 09:52

Голову Комітету з питань європейської інтеграції Бориса Тарасюка обрано Співпрезидентом Парламентської Асамблеї ЄВРОНЕСТ

3 травня 2011 року у м. Брюссель (Королівство Бельгія) в Європейському Парламенті відбулось Інавгураційне засідання Парламентської асамблеї ЄС – Східне Партнерство (ПА ЄВРОНЕСТ). Учасники урочистого засідання, після дворічної підготовки, нарешті відкрили роботу нової парламентської опори «Східного партнерства», яка об’єднує представників Європейського парламенту та парламентів Азербайджану, Вірменії, Грузії, Молдови та України.

 

ЄВРОНЕСТ – парламентській вимір Східного партнерства, нова платформа та форум для співробітництва, реалізації нових ідей та проектів. Для України, ПА ЄВРОНЕСТ може стати додатковим інструментом посилення двосторонніх відносин та впливу на процеси, пов?язані зі  спрощенням візового режиму для громадян вже у найближчому майбутньому. Саме започаткування діяльності ПА ЄВРОНЕСТ сприятиме налагодженню діалогу та вирішенню завдань, які стоять перед європейським співтовариством у цілому та кожною країною - учасницею зокрема.

Під час Інавгураційного засідання були підписані Установчі документи нової організації, відбулось обрання Бюро ПА ЄВРОНЕСТ, двох спів-президентів та восьми віце-президентів, співголів та заступників комітетів і робочих груп структури.

Голову Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції, керівника української парламентської делегації в ПА ЄВРОНЕСТ, Бориса Тарасюка. одноголосним рішенням учасників засідання було обрано на посаду Спів-президента від східноєвропейського компоненту.

Адже саме Україна, в особі Голови парламентського Комітету з питань європейської інтеграції Б.Тарасюка, від самого початку активно долучилася до процесу формування Асамблеї, відіграла конструктивну роль у започаткуванні цього проекту і всіляко надавала сприяння у розв?язанні питання повноправної участі білоруської делегації. 

Голову делегації Європейського Парламенту Крістіана Вігеніна було підтримано на посаду Спів-президента зі сторони ЄС.

У засіданні  взяли  участь президент Європейського парламенту, спікери парламентів Вірменії та Молдови, перші заступники голів парламентів Азербайджану та Грузії, глави та члени національних парламентських делегації та делегації ЄП до ПА ЄВРОНЕСТ. Верховну Раду України за дорученням Голови українського парламенту В.Литвина представляв керівник делегації до ПА ЄВРОНЕСТ Тарасюк Б.І., а також народні депутати України Болюра А.В., Зарубінський О.О., Зварич Р.М., Кравчук В.П., Курпіль С.В., Ковалевська Ю.С., Лук’янов В.В., Каракай Ю.В., а також представники секретаріату Апарату.


Додатково:

Напередодні, 2 травня,  глави делегацій провели  ряд багатосторонніх  зустрічей, у рамках засідання європейського компоненту під час  яких обговорили  найбільш проблемні питання установчих документів та можливі  шляхи  вирішення таких питань. Крім того, сторони обговорили питання участі білоруського парламенту у діяльності Асамблеї. Під час зустрічей учасники продемонстрували  чітку  готовність сторін до  пошуку  компромісних рішень з метою якнайшвидшого започаткування  ПА  ЄВРОНЕСТ.

Щодо участі делегації Парламенту Білорусі в ПА ЄВРОНЕСТ, було  констатовано, що за Білоруссю залишається 10 резервних місць для її повноправної участі, після звільнення політв’язнів, арештованих внаслідок подій 19 грудня минулого року та після проведення найближчих демократичних парламентських виборів у Республіці.