Головна > Текстові публікації > Міжнародна діяльність

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

15-те засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС

19 Фото

22 липня 2016, 15:43

Лист до парламентів країн-членів Європейського Союзу, США, Канади і Японії, а також Європейського Парламенту

 02/6-457

21.07.2016                                           Парламентам країн-членів Європейського             

                                                             Союзу, США, Канади і Японії,

                                                             а також Європейському Парламенту

 

Шановні колеги-парламентарі,

Ми, керівники Комітетів Верховної Ради України з питань  європейської інтеграції та у закордонних справах, висловлюємо глибоку стурбованість з приводу загострення ситуації на сході України. Змушені констатувати, що Росія як країна-агресор не залишає своїх планів зірвати виконання Мінських домовленостей та не відмовляється від продовження курсу на подальшу ескалацію конфлікту на частині тимчасово окупованого Донбасу. Зростає кількість спроб диверсійної, терористичної та розвідувально-підривної діяльності з боку держави-агресора, продовжується постачання на територію України зброї і техніки, здійснюється ротація особового складу російських військ. Росією заблоковано процес обміну заручників, що підтверджується у звітах спостерігачів СММ ОБСЄ.

Свідченням цих злочинних намірів є те, що лише за 18 липня ми втратили 7 українських військових, 14 – поранено. Від початку липня - 27 українців загинуло, поранено - 123. Заблокованим залишається питання звільнення заручників, немає прогресу в доступі МКЧХ на окуповані території.

Ми рішуче засуджуємо такі дії Російської Федерації і закликаємо своїх колег парламентарів зробити усе необхідне для того, щоб змусити Російську Федерацію негайно припинити вогонь і дестабілізацію ситуації на Донбасі, забезпечивши виконання режиму припинення вогню. Повне і демонстративне ігнорування з боку Російської Федерації власних зобов’язань за Мінськими домовленостями, відсутність будь-яких позитивних зрушень у мирному процесі, а також висока ймовірність наступу російсько-терористичних сил у літній період змушують нас звернутися до міжнародної спільноти з проханням вживати рішучих кроків, щоб запобігти розпаленню масштабних бойових дій.

Українські військові використовують зброю лише у відповідь на провокації російських окупантів. У той же час, безперервні обстріли із застосуванням російськими агресорами забороненої Мінськими домовленостями потужної зброї, сучасних засобів наведення та корекції вогню призводять до значних втрат серед військових та мирного населення.

Ми, парламентарі, звертаємося до Вас з проханням використати усі наявні механізми урядової та міжпарламентської дипломатії та посилити тиск на офіційний Кремль для того, щоб припинити подальше поширення агресії Росії проти України та усього цивілізованого світу та запобігти розвитку ситуації, яка матиме катастрофічні наслідки для безпеки та стабільності на Європейському континенті.

Будемо вдячні, якщо очолювані Вами комітети у закордонних справах розглянуть на своїх засіданнях питання російської агресії проти України та зроблять відповідні заяви, а члени комітету та ваші колеги-парламентарі публічно закличуть російську владу до неухильного виконання Мінських домовленостей та припинення російської окупації Донбасу та агресії проти України.

Ми, українські парламентарі, відчуваючи Вашу неоціненну підтримку та солідарність з Україною ваших співгромадян, і надалі залишатимемося відданими захисниками державного суверенітету України, свободи, демократії та європейських цінностей.

 

 

Перший Заступник Голови Верховної Ради України

 

 

 

Ірина ГЕРАЩЕНКО

Заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції

 

 

Марія ІОНОВА

Голова Комітету Верховної Ради України у закордонних справах

 

 

 

Ганна ГОПКО