Головна > Текстові публікації

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

15-те засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС

19 Фото

Виїздне засідання Комітету 5-6 травня 2023 року

41 Фото

Робочі зустрічі в Італії складі міжпарламентської мережі United for Ukraine

4 Фото

24 листопада 2021, 09:17

Євросоюз виділив майже 6,4 млрд євро на управління кордонами

Європейський Союз планує посилити захист свої кордонів на тлі так званої міграційної кризи на кордоні із Білоруссю. Про це президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, виступаючи на пленарному засіданні Європарламенту. Вона повідомила, що у новому європейському бюджеті на управління кордонами передбачено 6,4 млрд євро. Вони будуть спрямовані, зокрема, на фінансування технології електронного спостереження, патрульних машин, обладнання для прикордонної служби та будівництво пунктів пропуску, а також на супутникову зйомку та посилення критичної інфраструктури.

Окрім цього, ЄС планує потроїти кошти, які нині виділяються на допомогу Литві, Латвії та Польщі: «Щороку ми витрачаємо близько 1 мільярда євро на Frontex. І сьогодні Комісія вирішила піти ще далі. Ми пропонуємо потроїти кошти, які нині виділяються на Литву, Латвію та Польщу. Цей пакет заходів безпеки розроблений для подолання поточної надзвичайної ситуації та підкреслення нашої солідарності з державами-членами на передовій», —заявила Урсула фон дер Ляєн.

Те, що робить режим Лукашенка на кордоні з ЄС, на думку президентки Єврокомісії, це не міграційна криза. Це спроба авторитарного режиму Лукашенка дестабілізувати демократичних сусідів, а також особливо жорстока форма гібридної загрози із використанням людей у політичних цілях: «Це не двостороннє питання Польщі, Латвії та Литви з Білоруссю. Це виклик ЄС загалом».

Президентка Єврокомісії повідомила, що Євросоюз докладає всіх зусиль, щоб допомогти людям, які потрапили в пастку на білоруській території через режим Лукашенка: «Більшість мігрантів опинилися в пастці, і ми працюватимемо з агентствами ООН, щоб сприяти їхньому поверненню додому. Ми мобілізуємо до 3,5 мільйонів євро на підтримку добровільного повернення з Білорусі. І наші зусилля, і роз’яснювальна робота триватимуть».

Також Урсула фон дер Ляєн повідомила, що Єврокомісія висуває законодавчу пропозицію щодо нового виду санкцій. Стратегія, яку нині використовує режим Лукашенка, базується на співучасті туроператорів та їхніх посередників. Є спеціалізовані туристичні агентства, які працюють за системою «все включено»: надають візи, організовують перельоти і навіть таксі та автобуси до кордону. «Цих мігрантів підло вводять в оману фальшивими обіцянками. Ми повинні з цим боротися. Тому ми пропонуємо скласти список спостереження для всіх видів транспорту на основі міжнародного права щодо торгівлі та незаконного ввезення мігрантів». Коли санкції буде ухвалено транспортні оператори, які, як вважається, беруть участь у контрабанді чи торгівлі людьми в ЄС або сприяють їм, можуть зіткнутися з призупиненням дії ліцензій, обмеженнями на операції в Європі та заморожуванням транзиту через ЄС.

Президентка Єврокомісії наголосила — те, що відбувається на кордоні з Білоруссю, є спробою створити тривалу і затяжну кризу. «Дозвольте повторити: ЄС не визнає цей режим, який жорстоко репресує власний народ. Його дії є частиною зусиль з дестабілізації Європейського Союзу та нашого сусідства. Зокрема, це стосується України та Молдови. Ці дії становлять реальну загрозу безпеці нашого Союзу. Ці дії виходять за межі Білорусі. Вони перевіряють нашу рішучість і єдність. Але Європейський Союз має волю, єдність і рішучість протистояти цій та майбутнім кризам», — підсумувала Урсула фон дер Ляєн.