Головна > Текстові публікації

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

15-те засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС

19 Фото

21 грудня 2020, 09:15

69% українців вважають євроінтеграційні реформи необхідними навіть, якщо ЄС не обіцятиме Україні приєднання

Такі дані оприлюднив Центр «Нова Європа». Якими є очікування українців від вітчизняної дипломатії та закордонних партнерів? Які напрямки є найважливішими у роботі наших дипломатів? Ці питання Центр «Нова Європа» поставив українцям у соціологічному опитуванні щодо очікувань українського суспільства від зовнішньої політики України. Опитування проводилося 06 – 19 листопада 2020 року дослідницькою агенцією Info Sapiens методом CAPI (особисті інтерв'ю вдома у респондента з використанням планшетів, computer-assisted personal interviews) за участі 2029 респондентів.

За результатами цього дослідження, на перше місце у роботі дипломатів українці поставили економічні завдання. Респонденти вважають, що вітчизняна дипломатія має працювати над тим, щоб здобувати нові ринки для українських виробників. За цей напрямок висловилися 45,3% опитаних.

Другим важливим завданням для наших диппредставництв закордоном українці вважають підтримку інтеграційного курсу держави до ЄС і НАТО. 44,35% опитаних хочуть, щоб країна була членом і ЄС, і НАТО, ще 22,28% прагнуть членства лише в ЄС, а 4,07% лише в НАТО. Відтак прибічниками членства в ЄС є 66,63% українців (число включає тих, хто лише за ЄС, та тих, хто і за ЄС, і за НАТО). 48,42% українців виступають за членство країни в НАТО.

Цікаво, що рекордно висока кількість опитаних підтримує єврореформи навіть без європерспективи. Українці вважають, що Україна має продовжувати проєвропейські перетворення, навіть якщо ЄС не надаватиме нашій державі перспектив членства. 69% респондентів вказали на важливість таких єврореформ, тому що вони потрібні передовсім Україні. Щодо індикаторів успішної європейської інтеграції — 40,66% українців вважатимуть, що євроінтеграція в Україні стане нарешті помітною, якщо покращиться економічна ситуація і зростатиме добробут людей. Для 34,4% респондентів важливо, щоб приносила результати боротьба з корупцією. На третій позиції — нові робочі місця (29,34%). Ще показником успішної євроінтеграції респонденти вважають ліквідацію олігархічного управління країною (27,96%) та поліпшення обслуговування в лікарнях, школах та дитсадках (20,71%). Дослідження також показало, що боротьба з корупцією та впливом на країну олігархів є для українців важливішими, ніж ремонт доріг чи безпечний і зручний екологічний громадський транспорт. 55,19% українців вважають, що країна має знищити корупцію, щоб стати членом ЄС.
Дзеркальне опитування Центр «Нова Європа» проводив нещодавно і в Європейському Союзі. Там громадяни Франції, Італії, Німеччини та Польщі відповіли, що пріоритетом для України має стати знищення корупції. Так вважають 43% опитаних.

У публікації використано дані опитування Центру Нова Європа «Дипломатія 2021. Очікування українського суспільства»