Головна > Текстові публікації

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

15-те засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС

19 Фото

04 грудня 2020, 10:47

Безпека важливіша за святкування — Єврокомісія ухвалила «зимову» стратегію протистояння коронавірусу

Цього тижня Європейська Комісія ухвалила стратегію протидії пандемії COVID-19 на зимові місяці. В цей період, йдеться у повідомленні ЄК, ризик передачі вірусу зростає внаслідок того, що люди більше часу проводить і контактують одне з одним у закритих приміщеннях. Стратегія рекомендує зберігати пильність і обережність протягом зимового періоду до того часу, коли відбудеться випуск безпечних та ефективних вакцин. Тоді Комісія надасть подальші вказівки щодо поступового та скоординованого скасування застережних заходів», — йдеться у заяві Єврокомісії.

«Злагоджений загальноєвропейський підхід є ключовим для уникнення повторного спалаху  вірусу, пов'язаного з різдвяними та новорічними святами. Будь-яке послаблення заходів повинно враховувати розвиток епідеміологічної ситуації та достатню потужність для тестування, відстеження контактів та лікування пацієнтів», — йдеться у повідомленні ЄК.

Стелла Кіріакідес, комісарка з питань охорони здоров'я та безпеки харчових продуктів, повідомила, що у Європі від коронавірусу кожні 17 секунд помирає людина. «Ситуація дещо стабілізувалася, але все ще залишається дуже хисткою. Як і все цього року, святкові урочистості будуть іншими. Ми не можемо поставити під загрозу зусилля, докладені всіма нами протягом останніх тижнів та місяців. Цього року безпека має бути головнішою за святкування. Надію дає вакцинація. Усі держави-члени мають бути готові розпочати кампанію з вакцинації якомога швидше, як тільки з'явиться безпечна та ефективна вакцина», — заявила комісарка.

Що рекомендує Єврокомісія?

Для захисту від COVID-19 у зимовий період Єврокомісія рекомендує такі заходи щодо контролю над пандемією:
•   фізичне дистанціювання та обмеження соціальних контактів. Це особливо важливо взимку, включаючи період відпусток. Заходи повинні бути цілеспрямованими та ґрунтуватися на місцевій епідеміологічній ситуації, щоб обмежити їхній соціальний та економічний вплив та сприяти прийняттю людьми.
•   Відстеження контактів для розриву ланцюгів передачі коронавірусу. Більшість держав-членів зараз мають національні мобільні додатки для відстеження контактів. Працює також і транскордонне відстеження.
•  Безпечні подорожі. Зі збільшенням подорожей протягом періоду відпусток та канікул постає необхідність від держав узгодженого підходу у цьому напрямку. Потрібно підготувати транспортну інфраструктуру і чітко повідомити про карантинні вимоги, якщо епідеміологічна ситуація в регіоні походження гірша за пункт призначення.
•   Посилення спроможностей системи охорони здоров'я та медичного персоналу: повинні бути розроблені плани безперебійної підтримки закладів охорони здоров'я для забезпечення керування спалахами COVID-19, а також проведення спільних закупівель для усунення дефіциту медобладнання.
•   Втома від пандемії та психічне здоров'я — природні реакції на ситуацію, що склалася. Держави-члени повинні дотримуватися вказівок Світової організації охорони здоров'я щодо активізації державної підтримки для подолання втоми від пандемії. Варто також посилити психологічно-соціальну підтримку.
•   Національні стратегії вакцинації. Комісія готова підтримати держав-членів, якщо це необхідно, у розгортанні вакцинації.
Перша хвиля пандемії COVID-19 в Європі була успішно подолана суворими заходами, але надто швидке їх послаблення влітку призвело до зростання захворюваності восени. Подальші рекомендації будуть представлені на початку 2021 року для розробки всеохоплюючої системи контролю над пандемією COVID-19 на основі даних, досвіду та останніх доступних наукових досліджень.