Головна > Текстові публікації

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

15-те засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС

19 Фото

Виїздне засідання Комітету 5-6 травня 2023 року

41 Фото

Робочі зустрічі в Італії складі міжпарламентської мережі United for Ukraine

4 Фото

16 вересня 2020, 16:56

Сьогодні Україна відзначає шосту річницю ратифікації Угоди про асоціацію з ЄС

16 вересня 2014 року Верховна Рада України та Європейський парламент синхронно ратифікували Угоду про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Це рішення підтримали 355 депутатів Верховної Ради та 535 європарламентарів.


Угода про асоціацію за своїм обсягом та тематичним охопленням є найбільшим міжнародно-правовим документом за всю історію України та найбільшим міжнародним договором з третьою країною, який коли-небудь укладав Європейський Союз. Вона визначає якісно новий формат відносин між Україною та ЄС на принципах «політичної асоціації та економічної інтеграції» і слугує стратегічним орієнтиром системних соціально-економічних реформ в Україні. Передбачена Угодою поглиблена та всеохоплююча зона вільної торгівлі між Україною та ЄС визначає правову базу для вільного переміщення товарів, послуг, капіталів, частково робочої сили між Україною та ЄС, а також регуляторного наближення, спрямованого на поступове входження економіки України до спільного ринку ЄС.


З моменту підписання Угоди, Європейський Союз надав Україні допомогу на загальну суму понад 15 мільярдів євро. Ці кошти спрямовані на підтримку реформ в Україні, наближення законодавства України до права ЄС та здійснення трансформацій, які передбачає Угода. 

17 травня 2017 року у Страсбурзі відбулося також підписання угоди про безвізовий режим України з ЄС. Українці отримали змогу приїжджати в країни Євросоюзу з діловою чи туристичною метою або в сімейних справах на термін до 90 днів протягом 180-денного періоду протягом року. За три роки дії «безвізу» майже 50 мільйонів українців відвідали ЄС.

Європейський Союз, завдяки Угоді про асоціацію, також став торговим партнером номер 1 для України. Понад 40% зовнішньої торгівлі України припадає саме на ЄС. А експорт українських товарів з України до Євросоюзу за період з 2016 по 2019 роки зріс майже вдвічі.


За даними опитування, проведеного в Україні на замовлення Представництва ЄС у червні цього року, 32% українців вважають Європейський Союз партнером номер один у подоланні наслідків пандемії COVID-19.