Головна > Текстові публікації

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

15-те засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС

19 Фото

04 вересня 2020, 10:29

Маленькі міста — великі можливості

Маленькі міста — великі можливості

Сьогодні в рубриці #УспіхиУА розповідаємо про те, як за підтримки програм Європейського Союзу та міжнародних організацій змінюється життя людей у невеликих українських містах і селах.

#УспіхиУА — рубрика про те, як українці на практиці реалізовують Угоду про асоціацію і користуються можливостями співпраці з Європейським Союзом.

Місто Кремінна — районний центр на Луганщині із населенням близько 20 тисяч осіб. За останні кілька років місто заручилося фінансовою підтримкою Європейського Союзу та міжнародних організацій на впровадження важливих інфраструктурних і соціальних проєктів. Відремонтований багатокілометровий водогін, новенький дитячий садок, вуличне освітлення та ЦНАП, де громадяни можуть оперативно і якісно отримати всі необхідні адміністративні послуг — це лише кілька пунктів у переліку реалізованих містом проєктів за підтримки ЄС та міжнародних партнерів.

Міський водогін за 50 мільйонів гривень

Одним із наймасштабніших проєктів міста, як повідомляє видання «Восточный вариант», реалізацію якого підтримав Європейський Союз, став ремонт старого міського водогону. Сума гранту ЄС на проєкт «Поліпшення доступу до води у постраждалій від конфлікту громаді м. Кремінна» майже повністю покрила витрати — із загальної вартості у понад 53 мільйони гривень ЄС виділив понад 48 мільйонів гривень. Решту суми було виділено з міського бюджету. За ці кошти вдалося повністю замінити майже 50 кілометрів старих водопровідних мереж, відремонтувати 131 криницю, втановити 32 гідранти, реконструювати насосну станцію та встановити бювет з питною водою. У місцях, де відбувалася заміна труб, поклали новенькі тротуари — понад 3200 квадратних метрів тротуарної плитки та асфальту, а також застелили нове покриття на понад 1000 квадратних метрів прожджих шляхів. У рамках цього ж бюджету було проведено інформаційну кампанію із захисту місцевих річок — мешканці Кремінної приєдналися до спільного прибирання берегів водойм. Ремонт водогону допоміг місту, нарешті, подолати проблеми із перебоями в постачанні води, адже система будувалася у 1950-60-ті роки, і коли траплявся порив на вуличному водоводі, доводилося зупиняти всі насосні станції, і все місто залишалося без води на час ремонтних робіт. Утім найголовніше — відмовитися від хлорування і встановити нову систему очищення води.

Доступ до адміністративних послуг

У 2015-му у Кремінній було відкрито Центр надання адмінпослуг. Європейський Союз та ПРООН долучилися до цього проєкту, виділивши фінансування на придбання меблів, обладнання, та програмного забезпечення. А нещодавно у Кремінній також з’явився ще і мобільний ЦНАП, також фінансований коштом ЄС. Його вартість становить понад півтора мільйона гривень. У Кремінній — одній з перших на Луганщині у ЦНАП люди мали змогу отримати українські та закордонні паспорти. Місцевий ЦНАП також уклав договір із Сєвєродонецьким сервісним центром. Його фахівці приїздять у Кремінну, мешканці якої тепер мають змогу ще й зареєструвати авто. Зараз ЦНАП у Кремінній також отримав обладнання для видачі водійських посвідчень. А мобільний ЦНАП з Кремінної відтепер обслуговуватиме ще й довколишні села, що входять до району, щоб і тамтешні мешканці мали доступ до сучасних і комфортних умов отримання адміністративних послуг.

Дитячий садок

На реконструкцію дитячого садка у Кремінній залучили грантові кошти від ще одного міжнародного партнера —Північної екологічної фінансової корпорації NEFCO. Бюджет ремонту будівлі склав понад 5 мільйонів гривень. За ці кошти утеплили фасад будинку, замінили покрівлю, реконструювали котельню. Приміщення стало теплим та енергоефективним. Зараз місцева влада вже домовилася з грантодавцем про надання 10 мільйонів гривень на ремонт ще одного садочка, а також кредит під 3% на освітлення 53 вулиць.

Секрет успіху Кремінної

У 2015 році, коли в Україні вже запрацювала децентралізація, і місцеві громади отримали нові можливості для розвитку, у Кремінній зробили першу спробу створити ОТГ. Однак, тоді ініціативу не підтримали довколишні села, і роботу над ОТГ довелося відкласти. Але про можливості, які Україна отримала від Угоди про асоціацію з ЄС, місто дізналося вже тоді і взялося активно їх використовувати. Міжнародні тренінги, консультації, допомога у підготовці проєктів — усе це допомогло Кремінній почати новий етап розвитку. Місцева влада каже, що реалізувати все це вдалося завдяки підтримці міжнародних партнерів, відкритості і здатності опановувати нове. У 2020 у Кремінній все-таки дійшли згоди щодо створення майбутньої об’єднано-територіальної громади. Кремінська ОТГ об’єднає місто і два прилеглі села. До її складу увійдуть Новокраснянська та Червонопопівська сільські ради. Уже зараз триває робота з місцевими мешканцями, щоби визначити пріоритетні і найгостріші потреби громади, а також сформувати страгегію розвитку Кремінської ОТГ до 2027 року.

Публікацію створено за матеріалами видання «Восточный вариант», офіційного веб-сайту Кремінської міської ради, ФБ сторінки проєкту «Поліпшення доступу до води у постраждалій від конфлікту громаді м. Кремінна» та ФБ сторінки Кремінської міської ради.