Головна > Текстові публікації

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

15-те засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС

19 Фото

Виїздне засідання Комітету 5-6 травня 2023 року

41 Фото

Робочі зустрічі в Італії складі міжпарламентської мережі United for Ukraine

4 Фото

31 серпня 2020, 11:58

Посли європейської молоді — хто вони?

Посли європейської молоді — хто вони?

Молоді, амбіційні, рішучі і активні. Вони готові шукати способи вирішення найскладніших проблем, які постають перед їхніми країнами, і ділитися досвідом зі своїми колегами з інших європейських країн. Це про послів європейської молоді, і саме для цього створена організація, яка об’єднує активу європейську молодь.

«Посли європейської молоді» – динамічна європейська мережа, що об’єднує активних молодих людей віком від 16 до 26 років з Азербайджану, Білорусі, Вірменії, Грузії, Молдови, України та держав-членів Європейського Союзу. Вони спільно працюють над підвищенням обізнаності молоді щодо співпраці ЄС у регіоні, допомагають розробляти молодіжні політики та співпрацюють заради кращого майбутнього.
Ініціативу було створено в червні 2016 року в рамках проєкту «EU NEIGHBOURS east» у межах програми ЄС «Відкрите сусідство». У 2020 є вже понад 700 Послів європейської молоді в шести Східних країнах-партнерах ЄС, 27 державах-членах ЄС та Великої Британії. Вони представляють понад 34 національності.
Посли європейської молоді – це студенти, молоді професіонали та лідери. Вони беруть участь у численних заходах, що відбувається у різних країнах та онлайн. Більше про них – за цим посиланням.

Що дає ініціатива «Посли європейської молоді» своїм учасникам?

Ініціатива пропонує своїм учасникам можливості волонтерської діяльності, професійного розвитку та молодіжного лідерства. Посли європейської молоді підтримують та беруть участь у таких заходах:
заходах ЄС, у тому числі в європейських молодіжних форумах, конференціях Східного партнерства, навчальних поїздках та семінарах ЄС по всьому регіону та в державах-членах ЄС;
експертних тренінгах – щоб дізнатися про ключові теми стосовно ЄС безпосередньо від експертів; до таких експертів належать офіційні представники ЄС, дипломати, журналісти, представники громадянського суспільства та компаній;
тренінгах для Послів європейської молоді, що дозволяють учасникам стати тренерами, менторами або консультантами в рамках ініціативи, щоб вони могли передавати свої знання та досвід своїм одноліткам;
заходах спільноти та онлайн-заходах активної взаємодії, таких як лекції, практичні семінари, ідеатони, вікторини, зустрічі, візити до шкіл, ярмарки, Дні Європи або дискусії в Instagram у форматі прямих трансляцій, кампанії в соціальних медіа, влоги тощо.

Які можливості мають Посли європейської молоді?

Можливість зустрітися з новими друзями та однодумцями з інших країн Європи.
Подорожувати та спілкуватимешся з молоддю на теми Європейського Союзу, партнерства ЄС з 6 країнами Східного партнерства, програм ЄС для молоді, які пропонують навчання, професійний розвиток, обмін досвідом.
Покращити навички командної роботи, вирішення проблем, лідерства та взаємодії з людьми. Вмiння, які дуже  важливі для майбутньої кар’єри.
Змогу розкрити нові можливості для людей у своїй країні та надихнути їх на позитивні зміни.
Можливість здобути нових друзів, поділитися знаннями й досвідом, а також знайти друзiв з усього свiту!

Чи платять Послам європейської молоді?

Ініціатива «Посли європейської молоді» є добровільною та не передбачає будь-якої оплати.
Проєкт «EU NEIGHBOURS east» покриває виключно витрати на проведення заходів Послів європейської молоді: організацію візитів до шкіл та університетів, інтерактивних семінарів; заходи з охорони довкілля; участь у міжнародних конференціях за кордоном тощо.

Як стати Послом європейської молоді?

Умови участі:
•    бути громадянином однієї з держав-членів ЄС або однієї із шести Східних країн-партнерів ЄС (Азербайджану, Білорусі, Вірменії, Грузії, Республіки Молдова, України);
     вік 16-26 років; - достатній для спілкування рівень англійської мови;
•    зацікавлення у питаннях співпраці між ЄС і країною, де живе учасник;
•    цікавість до публічної дипломатії та просвітництва, готовність ділитися знаннями, досвідом та інформацією;
•    прагнення розвивати свою громаду та поліпшувати життя у своїй країні; 
•    зацікавлення у волонтерській діяльності та готовність присвятити їй вільний час. 

Детально з усіма критеріями відбору та частими запитаннями й відповідями можна ознайомитися тут.

Щоб подати заявку на участь в ініціативі, треба надіслати Попередню заявку, заповнивши коротку форму тут.  Після отримання заявки регіональні та національні представники ініціативи зв’яжуться з охочими та проконсультують щодо подальших кроків. 
Загалом процес подання заявок простий. Він складається із заповнення форми, проходження короткого опитування, спілкування з Національними контактними особами та активної участі в заходах Послів європейської молоді. 
Нові заявки приймають чотири рази на рік – наприкінці кожного кварталу. Однак навіть під час періоду кандидатства учасник може брати активну участь у заходах ініціативи. 
Після подання заявки до Послів європейської молоді, кожному кандидату буде призначено ментора.

Як відбирають Послів європейської молоді?

Перший етап – висловлення зацікавленості в тому, щоб стати Послом європейської молоді. Незабаром після цього національні представники країни зв’язуються із зацікавленими особами. Потім кандидат повинен пройти процедуру перевірки на предмет відповідності, що складається з менторської програми, в рамках якої він також повинен пройти коротке опитування. Фінальний етап – це призначення. На цьому етапі, окрім оцінювання проєктом «EU NEIGHBOURS east», кандидатуру буде проаналізовано та схвалено Представництвом ЄС в Україні та Європейською Комісією. Весь процес може зайняти певний час, але все значно простіше, ніж видається!
Нових кандидатів на участь в ініціативі «Посли європейської молоді» ухвалюють чотири рази на рік – наприкінці кожного кварталу. Тривалість кожного аплікаційного процесу залежить від прогресу кандидата, а також від того, коли було подано заявку. Це може зайняти від одного до трьох місяців щонайбільше.

Скільки Послів європейської молоді в Україні? Чим вони займаються?

В Україні 130 Послів європейської молоді. Більше про них можна дізнатися тут.
На сьогодні Посли європейської молоді в Україні організували та взяли участь у більш ніж 100 заходах. Наприклад, українські Посли європейської молоді нещодавно провели низку вебінарів спільно з Представництвом ЄС в Україні. Учасники вебінарів обговорили можливості для молоді в ЄС та політику Східного партнерства. У заходах змогли взяти участь понад 150 українців з усієї країни. Якщо ви не можете стати Послом європейської молоді, ви все одно маєте змогу брати участь у їхніх заходах. Щоб бути в курсі усіх подій та ініціатив мережі, підписуйтесь на та сторінку «EU NEIGHBOURS east» у Facebook приєднуйтеся до групи мережі «Молодь європейських сусідів»  у Facebook. Тут є вся інформація про нові ініціативи «Послів європейської молоді» та заходи, які вони організовують.

За матеріалими «EU NEIGHBOURS east» та ФБ сторінки «EU NEIGHBOURS east».

Фото — «EU NEIGHBOURS east».