Головна > Текстові публікації

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

15-те засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС

19 Фото

30 липня 2020, 11:30

ЄС та ООН розпочинають новий амбіційний проєкт щодо гендерної рівності у Східному партнерстві


За підтримки Європейського Союзу дві сестринські агенції ООН — UNFPA та UN Women розпочинають масштабний проєкт на підтримку гендерної рівності у країнах Східного партнерства. Проєкт працюватиме з урядовими установами та громадськими організаціями у Вірменії, Азербайджані, Білорусі, Грузії, Молдові та Україні, щоб подолати глибоко вкорінені гендерні стереотипи в суспільстві, посилити участь чоловіків у домашній роботі та догляді за дітьми та взаємодіяти з групами ризику, щоб запобігти насильству на гендерній основі.

Програма «EU4Gender Equality» буде реалізовуватися протягом трьох років. Мета її - боротися проти гендерних стереотипів і гендерного насильства, підтримувати рівні права й можливості для жінок та чоловіків шляхом зміни уявлень про роль чоловіків та жінок у сім'ї та суспільстві.

«Це наша перша регіональна програма, що охоплює гендерну рівність у регіоні Східного партнерства, і ми цим дуже пишаємось, — заявив Лоуренс Мередіт, директор з питань Східного сусідства Європейській комісії. - Ми можемо і зробимо більше. Східне партнерство має стати більш інклюзивним».

Це перша подібна програма у країнах Східного партнерства. Перш ніж її запустити, ЄС та ООН детально проаналізували гендерну ситуацію у шести країнах. Програма розроблена таким чином, щоб залучити до співпраці якомога ширше коло державних установ, організацій громадянського суспільства та окремих осіб.

«Ми будемо тісно співпрацювати з урядами та організаціями громадянського суспільства в шести країнах, щоб забезпечити успіх програми, — каже Алія Ель-Ясір, регіональний директор UN Women у Європі та Центральній Азії. — Ця робота є ще важливішою тому, що криза COVID-19 проявила незбалансований розподіл обов'язків на ґрунті традиційних гендерних стереотипів».

Мета програми — досягти реальних змін у поведінці людей. Вона розроблена на основі стратегій для подолання структурних гендерних бар'єрів і норм, з особливим акцентом на трансформації гендерно-стереотипної поведінки, посилення участі чоловіків у батьківських та домашніх обов'язках, збільшення доступу чоловіків до батьківської відпустки та зменшення кількості людей, які постраждали від насильства на основі гендерного упередження.

«Під час кризи COVID-19 ми, на жаль, спостерігаємо підвищення навантаження на жінок —від неоплачуваної роботи з догляду за дітьми до випадків гендерного насильства в шести країнах», — каже Аланна Армітаж, регіональна директорка UNFPA у Східній Європі та Центральній Азії. Наша програма створена в потрібний час для боротьби з цими тенденціями. Нам усім потрібно працювати разом, щоб створити більш справедливий, рівний і безпечний світ для всіх нас».

Бюджет програми становить 7 875 000 євро. Її принципи закріплено у Цілях сталого розвитку ООН та Плані дій ЄС на 2016-2020 роки щодо гендерної рівності та розширення можливостей жінок: трансформація життя дівчат і жінок через зовнішні відносини ЄС. Це надає унікальну можливість ЄС та шести країнам-учасницям суттєво впливати на соціальний дискурс, сприйняття та поведінку, пов’язану з гендерною рівністю, з кінцевою метою досягнення гендерної рівності у суспільствах.