Головна > Текстові публікації

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

15-те засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС

19 Фото

30 квітня 2020, 11:45

Захистити права донорів крові

Бути донором і здавати кров, незалежно від місця реєстрації. Законопроєкт №3164 про внесення змін до статті 15 Закону України «Про донорство крові та її компонентів» зараз на опрацюванні в Комітеті з питань інтеграції України до ЄС.
 
Документ пропонує скасувати прив’язку донорів до місця реєстрації. Натомість,  забезпечити умови для здачі крові усім, хто виявив бажання бути донором, в усіх закладах і установах, які здійснюють взяття крові на території України, незалежно від місця реєстрації донорів.
 
Ситуація зі здачею донорської крові в Україні неприпустима — про це на брифінгу у МОЗ повідомили 16 квітня. Запаси крові знизилися у 2-4 рази по всій Україні. Через це в зоні ризику опинилися громадяни, які потребують термінового хірургічного втручання. Причини такої ситуації — вважають у МОЗ — карантин та побоювання людей інфікуватися коронавірусом у медичних закладах. Але, окрім пандемії, є ще й формальні причини. Дуже часто донорам відмовляють у праві здати кров, бо вони звертаються не за місцем реєстрації. Автори законопроєкту №3164 переконані, що це є прямим порушенням Конституції України. Основний закон України забороняє дискримінацію за будь-якою ознакою, в тому числі і за місцем реєстрації. Відтак практика відмови особам, які виявили бажання здати кров і звернулися до міських та обласних центрів крові, станцій переливання, відділень трансфузіології за місцем свого проживання чи перебування, а не за місцем реєстрації, — має бути усунена, переконані ініціатори проєкту.
 
Автори законопроєкту пропонують доповнити статтю 15 Закону України «Про донорство крові та її компонентів» новим абзацом такого змісту:
 
«Особа, яка виявила бажання стати донором крові та (або) її компонентів, може звернутися до будь-якої спеціалізованої установи, закладу переливання крові, або до відповідних підрозділів закладів охорони здоров’я, що належать до сфери управління центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я, інших державних органів та органів виконавчої влади Автономної Республіки Крим у сфері охорони здоров’я, обласних, Київської, Севастопольської міських державних адміністрацій, незалежно від місця своєї реєстрації».
 
Реалізація положень законопроєкту №3164 не потребує внесення змін до інших законодавчих актів України — зазначають ініціатори документу. Позаяк за порушення встановленого порядку взяття донорської крові та (або) її компонентів вже встановлена відповідальність у ст. 45-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення — штраф від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
 
Висновок щодо законопроєкту №3164 Комітет з питань інтеграції України до ЄС оприлюднить на найближчому засіданні — у понеділок, 4 травня.