Головна > Текстові публікації

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

15-те засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС

19 Фото

09 вересня 2019, 15:10

Засідання Комітету 4 вересня 2019 року

Члени Комітету з питань інтеграції України з Європейським Союзом на своєму засіданні 4 вересня обговорили з віце-прем’єр-міністром з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитром Кулебою шляхи парламентсько-урядової взаємодії.

Під час засідання члени Комітету розглянули проекти законів реєстр.№№ 1060, 1062, 1068 та 1084, визначені Президентом України як невідкладні.

Законопроекти реєстр.№№ 1062 та 1068 були підтримані членами Комітету та визнані такими, положення яких не суперечать праву Європейського Союзу. До проектів законів реєстр.№№ 1060 та 1084 члени Комітету висловили низку пропозицій та зауважень.

Автори обговорюваних законопроектів проігнорували засідання Комітету. «Одностайно вирішили з колегами, що це вперше і востаннє, коли розглядаємо законопроекти без суб`єкта законодавчої ініціативи. На майбутнє таких винятків робити не будемо, інакше такий розгляд перетвориться на формальність, а йдеться про дуже серйозні речі – наближення нашого законодавства до права ЄС і стратегічний курс країни, визначений у Конституції», – наголосила голова Комітету з питань інтеграції України з ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Під час обговорення шляхів парламентсько-урядової взаємодії вона наголосила на необхідності оновлення Дорожньої карти законодавчого забезпечення виконання Угоди про асоціацію, а також на необхідності посилення ролі і спроможності комітетів Верховної Ради України, зокрема, профільного у сфері наближення українського законодавства до права Європейського Союзу.

Окрім цього, Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила на тому, що якість законопроектів має бути належною, тому необхідно визначити механізм запобігання ухваленню законів, положення яких суперечать праву ЄС. З огляду на важливість досягнення стратегічного курсу на членство в ЄС, закріпленого в Конституції, очевидно, що всі проекти законів, розроблені на виконання Угоди, мають розроблятися саме профільними міністерствами та подаватися до Верховної Ради України не через народних депутатів, а Кабінетом Міністрів України та розглядатися Парламентом за окремою процедурою.

Дмитро Кулеба запевнив членів Комітету у своїй готовності брати участь у засіданнях Комітету з питань інтеграції України з ЄС та наголосив на необхідності запобігання ухваленню законів, положення яких суперечать праву ЄС. Окрім цього, віце-прем’єр-міністр погодився з головою Комітету щодо важливості посилення ролі і спроможності Комітету з питань інтеграції України з Європейським Союзом.

Також Дмитро Кулеба зазначив, що одним із пріоритетів є висловлення єдиної позиції щодо європейської інтеграції з боку Парламенту та Уряду з усіма європейськими партнерами України.

У засіданні взяли участь також Міністр соціальної політики України Юлія Соколовська, керівниця Урядового офісу з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина, профільні заступники міністрів і представники інших органів центральної виконавчої влади.