Головна > Текстові публікації

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

15-те засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС

19 Фото

01 лютого 2016, 14:28

28 січня 2016 року під головуванням голови Комітету І. Геращенко відбулось чергове засідання Комітету

28   січня   2016   року під головуванням голови Комітету І. Геращенко відбулось   чергове  засідання   Комітету  Верховної  Ради України з питань європейської інтеграції за участю заступника Міністра фінансів України з питань європейської інтеграції А. Шевальова, заступника Міністра культури України з питань європейської інтеграції А.Вітренка, заступника Міністра інфраструктури України Ю.Васькова та заступника Міністра інфраструктури України з питань європейської інтеграції О.Рейтер

Народні депутати підтримали проекти Законів реєстр.№№ 0076 та 0077.  Прийняття проекту Закону України «Про ратифікацію Договору між Урядом України та Урядом Республіки Польща про надання кредиту на умовах пов’язаної допомоги» (реєстр.№0076) забезпечить виконання внутрішньодержавної процедури для надання згоди на обов'язковість для України міжнародного договору, підписаного 09.09.2015,  та набрання ним чинності, що дозволить розпочати реалізацію проектів. Ухвалення Закону України реєстр.№0077 створить передумови для участі України в одній з найбільших програм Європейського Союзу культурно-гуманітарного спрямування, яка представляє додаткові стимули і можливості, в тому числі фінансові, для розвитку національного сектору культури і креативних індустрій, заохочує тісне співробітництво між культурними інституціями різних країн Європи, тим самим створюючи підґрунтя для повноцінної інтеграції України у європейський культурний простір.  

У ході засідання члени Комітету розглянули низку законопроектів на їх відповідність праву Європейського Союзу, зобов'язанням України в рамках Ради Європи та Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони.

Такими, що не суперечать праву Європейського Союзу було визнано проекти Законів реєстр.№№3582 та 3582-1. Метою зазначених законопроектів є захист національних інтересів держави щодо забезпечення контролю над підприємством, яке має стратегічне значення для економіки та безпеки держави, шляхом недопущення приватизації ПАТ «Українська залізниця».
Народні депутати-члени Комітету визнали такими, що не суперечать міжнародно-правовим зобов`язанням України реєстр. №№ 3321, 2314а та 2845-1.

Метою законопроекту реєстр.№3321 є конкретизація, через зміну структури відповідної правової норми, положень чинного Закону України «Про громадянство», що стосуються умов прийняття до громадянства України іноземців та осіб без громадянства. Законопроектом реєстр.№2314а передбачається внесення низки змін до Кримінального кодексу України, пов’язаних із удосконаленням кваліфікації злочинів з ознаками національної, расової чи релігійної ненависті або ворожнечі. Проект Закону реєстр.№2845-1 розроблено з метою нормативного упорядкування засад виробництва, обігу, забезпечення гігієни, маркування та презентації кормів, формування належної практики годування тварин, взаємодії між органами виконавчої влади та операторами ринку.

Проекти Законів реєстр.№№ 3632 та 2268 члени Комітету визнали такими, що не суперечать праву ЄС. Однак, в Європейському Союзі правовідносини, аналогічні тим, які пропонується врегулювати проектами законів регулюються на рівні національного законодавства.

Законопроект реєстр.№3632 розроблено з метою формування та реалізації державної політики у сфері регулювання азартних ігор, розвитку грального бізнесу, забезпечення захисту прав і законних інтересів громадян, залучення інвестицій в Україну, створення додаткових робочих місць та забезпечення потреб Державного бюджету. У законопроекті реєстр.№2268 пропонується легалізувати в Україні букмекерську діяльність та встановити основні нормативні засади у здійсненні відповідної господарської діяльності.

Законопроект реєстр.№2269а члени Комітету визнали таким, що не суперечить праву Європейського Союзу, однак ключовим для прийняття законопроекту є оцінка його економічної та соціальної доцільності. У зазначеному законопроекті пропонується реалізувати шляхом спрощення входження на ринок нових операторів державної лотереї через послаблення законодавчих вимог до них та з одночасним посиленням державного контролю регулювання лотерейної діяльності.

Разом з тим депутати визнали таким, що не відповідає праву Європейського союзу проекти Законів реєстр.№№ 1742, 1742-1 та 3237.
Водночас, було висловлено низку зауважень і пропозицій   до проектів Законів реєстр. №№3626 та 2475а.

Також у ході засідання члени Комітету прийняли рішення звернутися до Міністерства культури України з проханням надати програму заходів, передбачених в рамках програми «Креативна Європа».
Окрім цього, в кінці поточного року депутати планують провести виїзне засідання Комітету з питань європейської інтеграції у Львівській області, зокрема,  з метою перевірки цільового використання коштів, виділених на обладнання  прикордонних пунктів.