Головна > Текстові публікації > Новини
11 січня 2022, 16:00

Іванна Климпуш-Цинцадзе сподівається на чітку позицію НАТО у переговорах з Росією

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС звернулася до країн-членів Альянсу перед засіданням Ради Росія-НАТО, яке завтра має відбутися у Брюсселі. На засіданні планують обговорити вимоги РФ щодо нерозширення Альянсу. Іванна Климпуш-Цинцадзе написала у своєму Твіттері: «У відповідь на вимогу Росії щодо «залізних... гарантій» щодо політики нерозширення НАТО, ми, українці, сподіваємося, що Альянс відповість чіткими гарантіями, що рішення про розширення безпечного, демократичного та вільного простору буде ухвалюватися лише членами НАТО та країнами-кандидатами».

Раніше Іванна Климпуш-Цинцадзе висловила вдячність Північноатлантичному альянсу за постійну і тривалу підтримку України у війні з Росією: «Протягом семи років російсько-української війни НАТО є ключовою міжнародною інституцією, яка називає речі своїми іменами. І думаю, у нас є розуміння того, що у нас спільні цілі і спільні загрози».

Нагадаємо, завтра у Брюсселі має відбутися зустріч Ради Росія-НАТО, яку генсек Альянсу скликав після висунення Кремлем вимог щодо нерозширення НАТО. У четвер у Відні також заплановані ще одні переговори з Росією у форматі ОБСЄ. Напередодні у Женеві відбувалися восьмигодинні переговори США з Росією на платформі Стратегічного діалогу з безпеки. Заступниця Держсекретаря США Венді Шерман, яка представляла Сполучені Штати на переговорах, заявила: «Ми не дозволимо нікому закрити політику «відкритих дверей» НАТО, яка завжди була центральною для Альянсу. Ми не відмовимося від двосторонньої співпраці із суверенними державами, які бажають співпрацювати зі Сполученими Штатами. І ми не будемо ухвалювати рішення ні про Україну без України, ні про Європу без Європи, ні про НАТО без НАТО. Як ми кажемо нашим союзникам і партнерам: «Без вас нічого про вас».

Напередодні у Брюсселі також відбулося засідання Комісії Україна-НАТО. Генсек Альянсу Єнс Столтенберг висловив підтримку Україні. Він запевнив, що подальша агресія Росії проти України матиме високу політичну та економічну ціну, і що НАТО не піде на жодні компроміси з Росією щодо питання членства України.