Головна > Текстові публікації > Новини
19 листопада 2021, 09:41

Євросоюз інвестує понад 1 мільярд євро в інноваційні проєкти для декарбонізації економіки

Європейський Союз інвестує понад 1,1 млрд євро у сім масштабних інноваційних проєктів у рамках Інноваційного фонду. Про це йдеться у повідомленні  на сайті Європейської Комісії. Грантові кошти будуть спрямовані на розробку та виведення на ринок проривних технологій для енергоємних галузей промисловості, зокрема у галузі водневої енергії, стримування викидів парникових газів та відновлюваної енергії. Проєкти розташовані у Бельгії, Італії, Фінляндії, Франції, Нідерландах, Норвегії, Іспанії та Швеції.

Виконавчий віце-президент Європейської Комісії з питань Європейського зеленого курсу Франс Тіммерманс заявив: «Інновації мають вирішальне значення для реалізації тих заходів, яких нам треба вжити вже в цьому десятиріччі, щоб утриматися в межах 1,5 градуса (глобального потепління). Разом із різким скороченням викидів, інновації прокладають нам шлях до реалізації Паризької угоди. Сьогоднішнє рішення надає конкретну підтримку проєктам із чистих технологій по всій Європі та дає їм змогу розвивати технології нового часу, які підтримують та прискорюють перехід до кліматичної нейтральності. Наш пакет Fit for 55 пропонує збільшити Інноваційний фонд, щоб ще більше інноваційних європейських проєктів та ідей могли вирватися вперед у глобальних перегонах із кліматичних інновацій».

Сім проєктів було відібрано для фінансування за результатами першого конкурсу Інноваційного фонду для масштабних проєктів, тобто таких, які потребують капітальних витрат загалом на понад 7,5 млн євро. Вони були оцінені незалежними експертами щодо того, чи здатні ці розробки зменшувати викиди парникових газів у порівнянні зі звичайними технологіями та впроваджувати кардинальні інновації, що перевершують усі сьогоднішні технологічні досягнення. Водночас, ці проєкти мали були достатньо розробленими для швидкого впровадження. Критеріями відбору також був потенціал щодо масштабованості та економічної ефективності.

Відібрані проєкти охоплюють широкий спектр секторів європейської промисловості та енергетики, які потребують декарбонізації. Це, зокрема, хімічна промисловість, сталеваріння, цементна галузь, нафтопереробні заводи, а також електроенергетика та теплова енергетика. Усі проєкти вже є або частиною промислових центрів, або кластерів з декарбонізації.

Коротко про проєкти

Енергоємні галузі: проєкт у Швеції має на меті повністю вилучити викиди парникових газів від виробництва сталі за допомогою використання відновлюваного водню в Ґелліваре та Окселозунді. Ще один проєкт у Фінляндії демонструє два способи виробництва чистого водню на нафтопереробному заводі в Порвоо за допомогою відновлюваної енергії, шляхом уловлювання CO2 та постійного зберігання його в Північному морі. У Франції проєкт буде вловлювати неминучі викиди на цементному заводі та частково зберігати CO2 геологічно в Північному морі, а частково інтегрувати його в бетон. Щоб зменшити викиди при виробництві водню та хімічних речовин, проєкт у Бельгії розробить повний ланцюг уловлювання, транспортування та зберігання СО2 в порту Антверпена.

Відновлювані джерела енергії: проєкт в Італії розробить пілотну лінію промислового масштабу для виробництва інноваційних високоефективних фотоелектричних елементів у Катанії. Проєкт в Іспанії передбачає перетворення твердих побутових відходів, які не підлягають переробці, в Ель-Мореллі на метанол, низьковуглецеве паливо. Ще один проєкт у Швеції створить повномасштабну установку для уловлювання та зберігання вуглецю з біоенергетики на існуючій комбінованій тепловій та електростанції біомаси в Стокгольмі.

Відібрані проєкти розпочинають підготовку індивідуальних грантових угод з Європейським виконавчим агентством з питань клімату, інфраструктури та довкілля (CINEA), виконавчим органом Інноваційного фонду. Очікується, що вони будуть завершені в першому кварталі 2022 року, що дозволить Комісії ухвалити відповідне рішення про надання грантів і почати розподіл грантів.

26 жовтня Комісія оголосила другий конкурс для великомасштабних проєктів з кінцевим терміном 3 березня 2022 року.

Українські науковці та розробники інноваційних технологій також мають змогу отримати фінансову підтримку ЄС, зокрема, через програму «Горизонт Європа». Це наймасштабніша програма Євросоюзу з досліджень та інновацій. Її бюджет складає 95,5 млрд євро на 2021–2027 роки. Для представників малого та середнього бізнесу, наприклад, доступні 2 основних інструменти: Accelerator та Pathfinder. Accelerator пропонує грант до 2,5 млн. євро і покриває до 70% витрат. Pathfinder дає можливість отримати грант до 4 млн. євро і покриває до 100% витрат. Більше про інструменти та як взяти участь.

Ще один інструмент для фінансування інновацій від ЄС, доступний українцям, —в межах програми #EU4Climate-FINTECC, зокрема компоненту «Кліматичні інноваційні ваучери». Його впроваджує Greencubator на замовлення Європейського банку реконструкції та розвитку. Цей інструмент надає гранти для реалізації «зелених» ідей. Детально тут.