Головна > Текстові публікації > Новини
05 квітня 2021, 08:52

#НаОпрацюванні Комітету законопроєкт, який пропонує збільшити страхові виплати під час ДТП

Комітет з питань інтеграції України до ЄС опрацьовує проєкт закону №5198 про внесення змін до статті 9 Закону України «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів». Проєкт пропонує переглянути суму виплати страхової компенсації учасникам ДТП.

Автори проєкту зазначають, що на сьогодні стаття 9 Закону України «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» передбачає розмір страхової суми за шкоду, заподіяну життю та здоров’ю потерпілих, — 100 тисяч гривень на одного потерпілого, а за шкоду, заподіяну майну потерпілих, — 50 тисяч гривень на одного потерпілого. За Законом розміри страхових сум переглядаються Уповноваженим органом відповідно до рівня інфляції та індексу споживчих цін. Таким уповноваженим органом до 2020 року була Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг. Після Указу Президента України від 30.06.2020 № 259/2020 «Про припинення Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг», правонаступниками став Національний банк України та Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку.

Останній раз розмір страхових виплат переглядався ще у 2019 році. Тоді страхові суми за внутрішніми договорами обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності встановили такі:
•    за шкоду, заподіяну життю та здоров’ю - 260 тис. грн. на одного потерпілого;
•    за шкоду, заподіяну майну потерпілих – 130 тис. грн. на одного потерпілого.
На практиці ж, зазначають автори проєкту, середній розмір виплати за шкоду, заподіяну майну, складає 17 тис. грн, а за шкоду, заподіяну життю та здоров’ю – 25 тис. грн. (при чинних лімітах у 130 тис. грн. та 260 тис. грн відповідно). На розмір виплат більш за все впливають курс національної валюти при закупівлі запчастин транспортних засобів та розмір мінімальної заробітної плати при розрахунках шкоди життю та здоров’ю.

Що пропонує законопроєкт №5198?

Проєкт пропонує внести зміни в статтю 9 Закону України «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» з метою однозначного тлумачення при розрахунках виплати страхових відшкодувань. При розробленні проєкту за основу взято Розпорядження Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг № 538 від 09.04.2019 року. Страхові суми за внутрішніми договорами обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності, за цим Розпорядженням, встановлено у розмірі:
•    за шкоду, заподіяну життю та здоров’ю - 260 тис. грн. на одного потерпілого;
•    за шкоду, заподіяну майну потерпілих – 130 тис. грн. на одного потерпілого.

Враховуючи, що протягом двох років ці суми не переглядали, автори законопроєкту пропонують врахувати індекс інфляції та ріст мінімальної заробітної плати. Відтак, запропоновано встановити розмір страхової суми:
•    за шкоду, заподіяну життю та здоров’ю потерпілих — 60 мінімальних заробітних плат (до грудня 2021 року - 360 тис. грн);  
•    за шкоду заподіяну майну потерпілих — 30 мінімальних заробітних плат (до грудня 2021 року - 180 тис. грн) у місячному розмірі, встановлених законом на дату настання страхового випадку на одного потерпілого.