Головна > Текстові публікації > Новини
19 лютого 2021, 08:26

Спільний проєкт ЄС та ПРООН «Houses» допомагає створювати нові об’єднання співвласників багатоквартирних будинків

Спільний проєкт ЄС та ПРООН «Houses» допомагає створювати нові об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), а також сприяє зміцненню потенціалу вже діючих об’єднань. Мета проєкту – мобілізувати співвласників багатоквартирних будинків, щоб підтримати процес покращення енергоефективності в житлових будинках.

Сьогодні у рубриці #УспіхиУА історія мешканців будинку «Мій дім 17» у Сєвєродонецьку, які отримали допомогу в рамках спільного проєкту Європейського Союзу та Програми розвитку ООН в Україні «Об'єднання співвласників будинків для впровадження сталих енергоефективних рішень» (HOUSES).

 

#УспіхиУА — рубрика про те, як українці на практиці реалізують Угоду про асоціацію з ЄС і користуються можливостями співпраці з Європейським Союзом.

 

Історія мешканців будинку «Мій дім 17» у Сєвєродонецьку надихає і доводить — активна життєва позиція і зусилля заради спільної справи роблять справжні перетворення. Олена та Костянтин, разом із сусідами, вирішили перетворити свій сірий непривабливий будинок на затишне і сучасне помешкання. Костянтин пересувається за допомогою інвалідного візка. Він надихає своїм прикладом інших людей ставати більш активними. Разом з дружиною Оленою вони ініціювали створення у будинку ОСББ. Для цього їм знадобилося: пара зустрічей, декілька документів, одні загальні збори та одна державна реєстрація. Тепер співвласники будинку відчули себе його реальними господарями і самі про нього дбають. За спільні гроші вони замінили вікна, труби та освітлення. Згодом поремонтували ліфт, а ще каналізацію, лічильники, колектор, облаштували під будинком лавочки. Зараз Олена є координаторкою ОСББ, а Костянтин керує фінансовим обліком. Із запровадженням карантину та обмеженням у спілкуванні подружжя вирішило згуртувати і об’єднати свою невеличку громаду навколо ще однієї спільної справи — із дотриманням усіх карантинних норм, вони разом облаштувати свій двір, насадили квітів і отримали таке необхідне під час карантину спілкування. 

 

«Я у захваті, що нам вдалося надихнути значну кількість людей приєднатися до зеленого руху, водночас допомогти їм відірватися від поганих новин, які вони можуть побачити у новинах зараз», – кажуть Олена та її чоловік.

 

ОСББ Олени та Костянтина отримало допомогу в рамках спільного проєкту Європейського Союзу та Програми розвитку ООН в Україні «Об'єднання співвласників будинків для впровадження сталих енергоефективних рішень» (HOUSES). Дафіна Ґерчева, Постійна представниця ПРООН в Україні — «Проєкт створив зв’язки в організаційному ланцюжку, які пов’язують окремих власників будинків з представниками влади, і оскільки цей ланцюжок має на меті покращення енергоефективності, це допомагає вирішувати численні проблеми — неефективне енергокористування в Україні, енергетичну залежність країни та потребу в покращенні інфраструктури, що, в свою чергу, впливатиме на вирішення проблеми зміни клімату». Представниця ПРООН в Україні каже, що у рамках реалізації проєкту майже пів мільйона українців повинні отримати фінансову вигоду від впровадження нових заходів з енергоефективності, і понад мільйон громадян краще розумітиме проблеми ефективності та вибір, який можливо зробити. Людей чимало, а їхні дії, консолідовані одним проєктом, сприятимуть досягненню змін.

 

Що робить проєкт:

  • підтримує створення об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ);
  • консультує та навчає ініціативні групи зі створення ОСББ, ефективного управління ОСББ, ведення бухгалтерії, та покращення енергоефективності будинків;

Де працює проєкт?

У 24 областях України у містах, районних центрах, сільських та селищних радах та об’єднаних територіальних громадах.

 

Партнери:

  • на національному рівні Проєкт працює в партнерстві з Міністерством розвитку громад і територій України, Фондом енергоефективності (EEF) та Міжнародною фінансовою корпорацією (IFC).
  • на місцевому рівні проєкт працюватиме в тісному співробітництві з регіональними координаторами IFC, місцевими органами влади та ресурсними центрами

 

Чому цей проєкт важливий? 

50% енергії, яка використовується для обігріву 78 000 громадських будівель в Україні, марнується через погану ізоляцію, застарілі системи опалення тощо. Відтак, за даними Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України, саме багатоквартирні помешкання мають величезний потенціал для економії, захисту людей та довкілля, а також забезпечення кращого використання державних коштів.

 

Як долучитися до проєкту?

Зареєструватися на сайті houses.in.ua та зв’язатися з координатором проєкту у вашій області. 

 

Також проєкт HOUSES розробив і опублікував спеціальний посібник на допомогу тим мешканцям будинків, які тільки планують створити чи щойно створили ОСББ. Мета посібника – дати базові знання щодо порядку створення та діяльності об’єднання співвласників багатоквартирного будинку власникам квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку.

У посібнику розкриваються юридичні і практичні аспекти діяльності таких об’єднань. Текст посібника доповнюють численні ілюстрації та зразки документів.

У додатках до посібника — також чимало корисної інформації: витяги із чинних законодавчих актів, діаграми, більш докладний розгляд окремих питань.

 

Дізнатися більше про посібник і завантажити можна за посиланням: https://proosbb.info/node/470

 

Посібник "Створення та початок діяльності ОСББ".

 

Публікацію створено за матеріалами: 

https://undpukraine.medium.com

https://www.facebook.com/UNDPUkraine/posts/3809475362406776

http://houses.in.ua/