Головна > Текстові публікації > Новини
28 січня 2021, 08:25

Понад 30 законів з 2014 року було ухвалено ВР з порушенням Угоди про асоціацію з ЄС

Аналіз законодавства, ухваленого протягом 2014-2020 років, яке спрямоване на виконання зобов’язань України відповідно до Угоди про асоціацію, зробили експерти проєкту ЄС-ПРООН з Парламентської реформи на запит Комітету з питань інтеграції України до ЄС. Під час аналізу використовувалася інформація (з відкритих джерел), отримана, зокрема, із висновків Комітету Верховної Ради України з питань інтеграції України до Європейського Союзу.

Експерти встановили, що понад тридцять ухвалених законів не повністю враховують або ж узагалі мають суперечності з положеннями Угоди про Асоціацію. У деяких випадках, під час ухвалення законопроєктів, було не враховано висновок Комітету з питань інтеграції України до ЄС. Це стосується, наприклад, Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» від 16.10.2019.

Нагадаємо, наближення українського законодавства до права Європейського Союзу є однією з найважливіших вимог та ключовим завданням, що встановлені Угодою про асоціацію. Зобов’язання щодо цього містяться як безпосередньо в основній частині Угоди, так і в додатках до неї та інших міжнародних договорах між Україною та ЄС.

Мета експертного аналізу ухваленого в Україні законодавства із невідповідностями до Угоди — звернути увагу на випадки, які викликають найбільше занепокоєння в експертному середовищі, представників бізнесу та партнерів України.

Аналіз законодавства, ухваленого протягом 2014-2020 років, яке містить неврахування або суперечності щодо положень Угоди можна переглянути за посиланням