Головна > Текстові публікації > Новини
19 січня 2021, 15:42

Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Нам потрібна чесна розмова, щоб збалансувати наші цілі з викликами у долученні до «Європейського зеленого курсу»

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе взяла участь у засіданні міжвідомчої робочої групи з питань координації подолання наслідків зміни клімату в рамках ініціативи Єврокомісії «Європейський зелений курс».

Майже рік тому на засіданні Ради Асоціації Україна – ЄС наша держава і Європейський Союз домовились розвивати співпрацю з урахуванням «Європейського зеленого курсу», який передбачає перетворення Європи на кліматично нейтральний континент до 2050 року. Сторони домовились співпрацювати в питаннях декарбонізації й охорони довкілля, а також наголосили на необхідності розробки стратегій для виконання домовленостей відповідно до Паризької угоди про зміни клімату. Ці питання отримали своє продовження під час Саміту Україна – ЄС у жовтні 2020 року як один із пріоритетних напрямів співпраці.

Іванна Климпуш-Цинцадзе зауважила, що зараз озвучена величезна кількість дуже амбітних цілей та окремих стратегій міністерств, але єдиної скоординованої стратегії у цьому напрямі поки не вироблено. «Сьогодні ми чуємо великі представлення і стратегії різних міністерств, але поки немає чіткої загальної позиції Кабінету Міністрів», — заявила вона.
Голова Комітету зауважила, що для того, аби всі ці амбітні цілі були реалізовані, зокрема, і про кліматичну нейтральність до 2050 року — потрібна скоординована дія як різних міністерств, так і Уряду. «Я сподіваюся, що буде вироблена спільна, єднісна позиція міністерств, і це буде трансльовано в позицію Уряду та дасть можливість нам вести предметний діалог від Верховної Ради з урядовцями. Ми як Комітет з питань інтеграції України до ЄС будемо готові стати додатковим майданчиком погодження позицій у Верховній Раді України», – сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Вона також закликала максимально враховувати і використовувати потенціал депутатів для взаємодії з окремими європейськими столицями і з Європейським Парламентом, який відіграє серйозну роль у формуванні «Європейського зеленого курсу» та неодноразово допомагав у просуванні пріоритетності важливих для України питань у порядку денному Європейського Союзу.
Також Іванна Климпуш-Цинцадзе нагадала про необхідність використовувати вже наявні інструменти євроінтеграції, зокрема, оновлений Додаток XXVII до Угоди про асоціацію, який потребує постійної координації і узгодження дій з ЄС в енергетичній сфері. «Застосування цього Додатку має стати тестом, лакмусовим папірцем того, як ми, справді, можемо використовувати наявні інструменти євроінтеграції. А оновлення Угоди в 2021 році дає можливість максимально врахувати наші цілі й амбіції стосовно «Європейської зеленої угоди» і реалізовувати їх уже у взаємодії між урядовцями і парламентарями, а також у нашому спільному діалозі з європейськими партнерами», — підсумувала очільниця Комітету.