Головна > Текстові публікації > Новини
04 січня 2021, 10:51

У Чернівцях реалізують великий проєкт з модернізації вуличного освітлення за підтримки ЄС

Сучасні LED-ліхтарі на великих магістральних дорогах, і навіть на маленьких вуличках —завдяки фінансовій підтримці ЄС Чернівці змогли освітити місто, суттєво зекономити бюджет та скоротити викиди СО2 у довкілля. Сьогодні у рубриці #УспіхиУА історія проєкту з модернізації вуличного освітлення у місті Чернівці.


#УспіхиУА — рубрика про те, як українці на практиці реалізують Угоду про асоціацію з ЄС і користуються можливостями співпраці з Європейським Союзом.


У 2014 році Чернівці приєдналися до Європейської ініціативи «Угода мерів». Учасники ініціативи беруть на себе добровільне зобов’язання реалізовувати політику міста таким чином, щоб скоротити викиди СО2 у довкілля щонайменше на 20% до 2020 року. Таке зобов’язання вимагає створення конкретного плану дій. За підтримки проєкту українсько-німецької міжнародної співпраці GIZ було розроблено «План дій сталого енергетичного розвитку міста Чернівці на 2015-2020 роки». Цей план розглянула та погодила Європейська комісія. Серед заходів з енергозбереження та енергомодернізації, за Угодою мерів, Чернівці впроваджують проєкт з модернізації вуличного освітлення. Він передбачає запровадження інноваційних енергозберігаючих технологій у місті, встановлення вуличних ліхтарів зі світлодіодними лампами, встановлення альтернативних джерел освітлення. Реалізація проєкту в рамках програми ЄС «Угода мерів – Демонстраційні об’єкти» розпочалася ще у 2018 році, до кінця 2020 проєкт мали завершити.

 

Що заплановано модернізувати в рамках проєкту з вуличного освітлення у Чернівцях?

 

«У межах проекту планується замінити близько 4 тисяч світильників, 126 км зовнішніх ліній електромереж та 33 шафи керування вуличним освітленням», – повідомила (https://www.bukinfo.com.ua/show/news?lid=115100)менеджерка проєкту Марія Порчук. Тобто буде замінена третина всього вуличного освітлення у місті. Важливим результатом є встановлення альтернативних джерел для освітлення. У трьох районах міста вже інсталювали 16 сонячних панелей. Це навіть перевищило очікувані результати, оскільки планували встановити лише 6 таких панелей. 

Загальна вартість проєкту з модернізації вуличного освітлення в Чернівцях — 1,6 млн. євро. За умовами програми ЄС «Угода мерів – Демонстраційні об’єкти», грант ЄС покриває майже 80% витрат, а це понад 1,2 млн. євро. Решта — 330 тисяч євро, – виділили з міського бюджету. Освітлення модернізують на тих вулицях, де його рівень нижче середнього, а це і центральні дороги міста, і маленькі вулички. Для нових світильників у межах проєкту розробили систему моніторингу. Нові шафи керування забезпечать автоматичне вмикання/вимикання ліхтарів та в автоматичному режимі надсилатимуть дані щодо обліку електроенергії та інформацію про можливі несправності. Міська влада вже порахувала, що завдяки модернізації вуличного освітлення щороку місто зможе заощадити близько 5 мільйонів гривень. «Чим важливий цей проект – він не тільки приносить комфорт чернівчанам… Ми бачимо скільки зекономимо на цьому освітленні», – розповіли у Чернівецькій міській раді.

Ще одна важлива мета, якої місто зможе досягти в тому числі і завдяки реалізації проєкту з модернізації вуличного освітлення — зменшення викидів СО2 у довкілля. За Угодою мерів, цей показник мав скласти щонайменше 20% до 2020 року. У Чернівцях порахували, що викиди вуглекислого газу в атмосферу вдалося скоротити на 21,3%. 

 

Публікацію підготовлено на основі матеріалів: 

http://com-dep.enefcities.org.ua/novosty-y-sobytyya/chernovtsy-zasvetyatsya-po-novomu/

https://www.facebook.com/EU4Chernivtsi/

https://times.cv.ua/2020/10/18/u-chernivtsyah-tretynu-vulychnoho-osvitlennya-zaminyat-na-suchasni-led-lihtari/?fbclid=IwAR2_8-8J8QlOGrRISdx_XsZU_-t49umE4rwF8I8tHuX5e__UxUP4bdgfa-s

https://www.bukinfo.com.ua/show/news?lid=115100.