Головна > Текстові публікації > Новини
04 січня 2021, 10:51

Зелений курс, сильніша Європа та економіка для людей — плани Єврокомісії на 2021

Щороку Європейська Комісія ухвалює робочу програму, у якій прописані ключові пріоритети та заходи на наступний рік. Мета цієї програми — поінформувати суспільство та законодавців про політичні зобов'язання, нові ініціативи та плани ЄС на майбутній рік.

 

У цьому матеріалі — про плани та основні напрямки роботи Єврокомісії у 2021 році.  

 

Єврокомісія ухвалила свою робочу програму на 2021 рік, спрямовану на те, щоб зробити Європу здоровішою, сильнішою та процвітаючою, при цьому прискорити її довгострокове перетворення в екологічну економіку, здатну гідно відповісти на виклики цифрової ери.

Урсула фон дер Ляєн, президентка Європейської комісії, сказала: «Нашим найбільшим пріоритетом і надалі буде збереження життя людей та їхня підтримка в часи пандемії коронавірусу. Ми вже багато чого досягли, але друга хвиля завдає ще одного потужного удару всій Європі. Ми повинні залишатись пильними і рухатися вперед. Європейська комісія буде продовжувати робити все, щоб забезпечити європейців майбутньою вакциною та сприяти відновленню наших економік шляхом зеленого та цифрового переходу».

 

У програмі роботи Комісії на 2021 рік спостерігається перехід від стратегії до реалізації за шістьма політичними пріоритетами.

 

Європейський зелений курс

Щоб досягти кліматично нейтральної Європи до 2050 року, Комісія підготувала пакет заходів для зменшення викидів щонайменше на 55% до 2030 року. Це охоплюватиме багато сфер — від відновлюваних джерел енергії до енергетичної ефективності, енергетичних показників будівель, а також використання земель, оподаткування енергії та торгівля викидами. Механізм регулювання вуглецевих викидів допоможе зменшити ризик витоків вуглецю та забезпечить рівні умови, заохочуючи партнерів з ЄС підвищувати свої амбіційні кліматичні вимоги. Крім того, Комісія запропонує заходи щодо реалізації європейського плану дій щодо сталої економіки, стратегії ЄС у галузі біорозмаїття та стратегії фермерського господарства.

 

Європа у цифровій ері

Комісія готує дорожню карту з чітко визначеними цифровими цілями до 2030 року, пов'язаними зі зв’язком, навичками та цифровими державними послугами. Основна увага буде зосереджена на праві на приватність, зв’язку, свободі слова, вільному обміну даними та кібербезпеці. Комісія буде ухвалювати законодавчі акти у сферах, що охоплюють безпеку, відповідальність, основні права та аспекти даних щодо штучного інтелекту. Ініціативи також включатимуть оновлення нової промислової стратегії для Європи з урахуванням наслідків коронавірусу, а також законодавчі пропозиції щодо покращення умов праці працівників платформ.

 

Економіка, що працює на людей

Щоб криза охорони здоров’я та економіки не переросла у соціальну кризу, Комісія працює над планом дій щодо реалізації амбітних програм захисту соціальних секторів та найбільш вразливих верств населення. Комісія також запропонує нові ініціативи щодо захисту дітей, щоб забезпечити доступ до основних послуг, таких як охорона здоров'я та освіта усім дітям. Щоб підтримати економіку країн ЄС та зміцнити Економічний та валютний союз, буде переглянуто основи для врегулювання банкрутства банків ЄС, вжито заходів для стимулювання транскордонних інвестицій в ЄС та посилено боротьбу з відмиванням грошей.

 

Сильніша Європа у світі

Єврокомісія працює над тим, щоб Європа відігравала життєво важливу роль у подоланні загроз у світі, в тому числі загроз, спричинених пандемією COVID-19. Відтак, ЄС працюватиме над тим, щоб гарантувати доступ до безпечної та доступної вакцини проти коронавірусу. Також буде представлений новий стратегічний підхід для підтримки роззброєння, демобілізації та реінтеграції колишніх учасників військових конфліктів. ЄС також шукає нові шляхи співпраці з партнерами та донорами задля надання гуманітарної допомоги тим, хто її потребує.

 

Популяризація європейського способу життя

Перед загрозою COVID-19 Комісія запропонує створити сильнішу Європейську організацію з охорони здоров'я, зокрема шляхом посилення ролі існуючих установ та створення нового агентства з передових досліджень та розробок у галузі біомедицини. Буде створено нову стратегію Шенгену. До нового пакту про міграцію та притулок буде додано низку заходів щодо легальної міграції, включаючи пакет для «обдарованих та фахівців». Інші елементи включають плани дій проти контрабанди мігрантів, а також стратегію добровільного повернення та реінтеграції. Єврокомісія також продовжить боротьбу з організованою злочинністю, протидію контрабанді людей та різного роду гібридним загрозам.

 

Новий поштовх до європейської демократії

Єврокомісія представить нові стратегії щодо прав дитини та людей з інвалідністю, а також пропозицію щодо боротьби з гендерним насильством. Також буде розширено перелік злочинів, включаючи всі форми злочинів на ґрунті ненависті та мови ненависті. Комісія запропонує чіткіші правила щодо фінансування європейських політичних партій та вживатиме заходів щодо захисту журналістів та громадянського суспільства від неправомірних судових процесів.

 

Програма на 2021 рік є результатом тісної співпраці з Європейським парламентом, державами-членами та консультативними органами ЄС. Вона тісно пов'язана з планом відновлення Європи NextGenerationEU обсягом 750 мільярдів євро, які є доступними для країн ЄС у кредитах та грантах, а також із виконанням цілей довгострокового бюджету Євросоюзу на 2021-2027 роки. Очікується, що лише протягом першого року програми з відновлення Європи після коронакризи на підтримку ділової активності, збереження робочих місць та соціального захисту буде витрачено безпрецедентну суму — 672,5 млрд. євро. Водночас держави-члени розробляють свої плани відновлення та стійкості, що визначають реформи та інвестиції в рамках цілей зеленої та цифрової політики ЄС: мінімум 37% видатків на зелений перехід та мінімум 20%, пов'язаних з цифровими технологіями.

 

Джерело