Головна > Текстові публікації > Новини
24 вересня 2020, 09:34

Україна запускає Державний аграрний реєстр за підтримки ЄС і міжнародних партнерів

#УспіхиУА — рубрика про те, як українці на практиці реалізують Угоду про асоціацію і користуються можливостями співпраці з Європейським Союзом.

Сьогодні в рубриці #УспіхиУА розповідаємо про те, як за підтримки Європейського Союзу та міжнародних партнерів Україна здійснює перетворення в сільському господарстві: запускає аграрний реєстр — автоматизовану електронну систему, якою безкоштовно зможуть користуватися фермери та виробники сільськогосподарської продукції, щоб ефективніше взаємодіяти з державою та мати доступ до програм підтримки сільського господарства.

У вересні в об’єднаних територіальних громадах по всій Україні стартувала активна фаза другого пілотного впровадження Державного аграрного реєстру (ДАР). Проєкт впроваджує Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства спільно зі Всеукраїнською асоціацією громад. Координують його також Держгеокадастр, Міністерство юстиції, за сприяння проєкту Світового Банку і ЄС «Підтримка прозорого управління земельними ресурсами в Україні», а також Програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО).

Що таке ДАР і навіщо він потрібен українським аграріям?

ДАР – це автоматизована електронна система, доступна для всіх виробників сільськогосподарської продукції, незалежно від форми власності. По суті — це електронний майданчик, мета якого створити прозору систему державної підтримки аграріїв, допомагати аграріям взаємодіяти з державою і робити це у простий, доступний, зручний і відкритий спосіб.

За допомогою Аграрного реєстру планується надавати державні сервіси, спростити доступ до банківського фінансування та програм кредитних гарантій, а також запровадити програми таргетованої державної підтримки й оцінювати їхню ефективність.

Під час першої пілотної фази, яка стартувала ще взимку цього року, в обраних ОТГ Київської, Черкаської, Одеської, Львівської, Волинської та Миколаївської областей проводили навчання потенційних учасників, як зареєструватися в Державному аграрному реєстрі. Після реєстрації у своєму онлайн кабінеті аграрій може стежити за інформацією про себе, отримувати інформацію аж із чотирьох реєстрів: Державного земельного кадастру, Реєстру юридичних та фізичних осіб, Реєстру речових прав та Реєстру тварин.

Для реалізації другого пілотного впровадження до процесу реєстрації аграріїв у ДАР залучають об’єднані територіальні громади, відібрані за результатами відкритого конкурсу. Загалом пілотний проєкт охопить 53 ОТГ у всіх областях України.
На період пілоту фахівці обраних ОТГ стають операторами ДАР і консультують фермерів з питань роботи реєстру, допомагають реєструватися тим аграріям, які не мають комп’ютера або доступу до мережі Інтернет. Особлива увага під час пілотного впровадження приділяється процесу опрацювання заявок на виправлення помилок щодо земельних ділянок у Державному земельному кадастрі.

Участь у другому пілотному впровадженні ДАР дозволить власникам земельних ділянок перевірити коректність своїх даних на землю, виявити помилки в реєстрах і подати заявки на їхнє виправлення, а також перевірити відповідність даних про майнові права на землю.

Активна фаза пілотного впровадження відбуватиметься у дві черги, кожна з яких триватиме 4 тижні. Перша черга розпочалася 2 вересня 2020 року в 17 ОТГ на території Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Луганської, Харківської і Херсонської областей і триватиме до 30 вересня.

Друга черга стартувала 16 вересня 2020 року в 36 ОТГ на території Вінницької, Волинської, Житомирської, Закарпатської, Івано-Франківської, Київської, Кіровоградської, Львівської, Миколаївської, Одеської, Полтавської, Рівненської, Сумської, Тернопільської, Хмельницької, Черкаської, Чернівецької та Чернігівської областей і триватиме до 14 жовтня.

Як зареєструватися в ДАР?

Зареєструватися у ДАР онлайн вже зараз може будь-який український фермер. Реєстрація та користування Державним аграрним реєстром безкоштовні. Верифікація агровиробника відбувається за допомогою BankID або кваліфікованого електронного підпису (КЕП). У разі відсутності КЕП його можна зробити самостійно або це допоможе зробити оператор під час реєстрації (за наявності рахунку в ПриватБанк), для цього необхідно також взяти із собою флешку. Для реєстрації за допомогою BankID потрібно мати картку одного з банків, підключених до системи BankID НБУ.  
Зареєструватися у Державному аграрному реєстрі онлайн можна за посиланням.

За допомогою Аграрного реєстру планується надавати державні сервіси, спростити доступ до банківського фінансування та програм кредитних гарантій, а також запровадити програми таргетованої державної підтримки й оцінювати їхню ефективність. Зареєстровані користувачі ДАР матимуть можливість подавати заявки на участь у державних і регіональних програмах державної підтримки сільського господарства онлайн.

Покрокова інструкція реєстрації доступна у відео.