Головна > Текстові публікації
09 вересня 2020, 10:01

Особливі умови оподаткування для розвитку IT галузі в Україні

У нас #НаОпрацюванніКомітету проєкти законів №3979 та №3933, які передбачають створення особливих умов для IT сфери, щоб зменшити податкове навантаження та вивести її на новий рівень.

За даними української діджитал компанії N-iX, інформаційно-комунікаційний сектор в Україні щороку зростає на 26%. Кіількість компаній у цій сфері перевищує 4 тисячі. А кількість фахівців, які працюють в IT, сягає майже 200 тисяч осіб. Це, враховуючи той факт, що податкові умови для IT сфери в Україні конкурентно нижчі в порівнянні, приміром, з країнами ЄС. Для порівняння — в Україні IT компанії сплачують 18% податку на прибуток, тоді як в Естонії ставка податку на прибуток для IT компаній становить 0%.

Враховуючи це, українська IT сфера на сьогодні є, здебільшого, великим аутсорс ресурсом IT послуг. За обсягами експорту IT посідають третє місце і складають таким чином одну п’яту всього українського сервісного експорту.

«Наразі Україна продає людино-години, а не створює продукти», — вважає  керівник компанії бізнес-аналітики «Cobit Solutions» Дмитро Чашник. Він переконаний, що управління інвестиціями та зміна оподаткування зможуть значно покращити ситуацію.

Що пропонують проєкти законів №3979 та №3933?

Законопроєкт №3979 визначає лише загальні заходи для стимулювання ІТ-індустрії:
- особливий режим оподаткування (не уточняє при цьому умов оподаткування);
- можливість обрання контрактної форми трудового договору при оформленні трудових відносин (чинне законодавство сьогодні не передбачає контрактної форми для ІТ фахівців).

Законопроєкт №3933 пропонує більш конкретні зміни: зокрема, встановити для ІТ-компаній особливий режим оподаткування на період з 1 січня 2021 року до 31 грудня 2030 року, і уточнює, який саме:
•    зменшити ставку податку на прибуток з 18% до 9%;
•    зменшити ставку податку на доходи фізичних осіб з 18% до 5%;
•    зменшити ставку єдиного соціального внеску з 22% до 5%;
•    звільнити від сплати військового збору працівників IT-компаній.

Які IT-компанії зможуть такими змінами скористатися?
 
За умовами, які прописані в законопроєкті №3933, особливим режимом оподаткування зможуть користуватись суб'єкти господарювання, які:
•    отримують щонайменше 90% своїх доходів від економічної діяльності у сфері інформаційних технологій;
•    щонайменше 50% своїх витрат розподіляють на оплату праці;
•    не мають податкового боргу;
•    не були визнані банкрутом.

№3979 пропонує жорсткіші умови, зокрема, створити спеціальний реєстр ІТ компаній і прописує цілу низку вимог до того, хто може бути суб’єктом ІТ-індустрії, зокрема, такі:
•    юридична особа має здійснювати виключно види діяльності ІТ-індустрії;
•    розмір середньомісячної зарплатні працівників ІТ-сфери має бути не меншим за еквівалент 1 500 євро за офіційним курсом валют, встановленим Нацбанком;
•    питома вага витрат юридичної особи на оплату праці працівників ІТ-індустрії в загальній структурі її витрат має бути не меншою, ніж 70 відсотків;
•    розмір експортної виручки юридичної особи від здійснення видів діяльності ІТ-індустрії має становити не менше, ніж 70 відсотків від її загального доходу.

Автори проєкту стверджують, що вже у 2021 році, якщо стимулюючі заходи для ІТ-індустрії, передбачені законопроєктом, будуть запроважені, виникне близько 80 000 нових робочих місць. До 2025 року, за даними авторів законопроєкту, очікується зростання ринку креативної індустрії до $11,8 млрд (в 2019 році він становив $ 6,2 млрд).