Головна > Текстові публікації
01 вересня 2020, 11:40

Кримінальна відповідальність за порушення у сфері репродуктивних технологій

У нас #НаОпрацюванніКомітету проєкт закону №3488 , який пропонує зміни до однієї з найбільш суперечливих сфер медицини — репродуктивних технологій і сурогатного материнства.

Україна, за даними авторів проєкту, — у лідерах за рівнем репродуктивних технологій у світі. Водночас, тема сурогатного материнства в Україні протягом останнього часу є предметом дискусій у суспільстві щодо коректності та умов застосування цього методу, а також предметом міжнародних скандалів. У квітні стало відомо, що 46 немовлят, народжених від українських сурогатних матерів, перебувають у київському готелі «Венеція», бо через закриті кордони їх не можуть забрати біологічні батьки. Уповноважена ВР з прав людини Людмила Денисова заявила тоді, що через надання послуг із сурогатного материнства іноземцям можуть порушуватись права дітей. Денисова закликала внести зміни до законодавства, щоб послугами сурогатного материнства користувались лише українці.

5 квітня у Києві правоохоронці припинили діяльність групи осіб, які під прикриттям програми сурогатного материнства здійснювали переміщення новонароджених дітей за кордон. Згідно з матеріалами слідства, до схеми причетні керівники однієї зі столичних медичних клінік, що надає послуги у сфері репродуктивної медицини, а також група осіб, які знаходили в Україні жінок для оформлення фіктивних шлюбів з іноземцями та участі у програмах сурогатного материнства.

Разом з тим, сурогатне материнство — це репродуктивний метод, який дуже по-різному регулюється законодавством у світі. Приміром, у США 50 штатів дозволяють сурогатне материнство, у 4 штатах воно заборонене. В Ізраїлі воно дозволене вже майже чверть століття. При цьому на законодавчому рівні права сурогатної матері суворо захищені — її життя не можуть контролювати «батьки-замовники», вона також має право відмовитися від процедур втручання в її тіло, в тому числі — від аборту. У Канаді дозволено навіть альтруїстичне материнство, коли жінка має право народити дитину для своїх друзів, які не можуть мати дітей. В Іспанії, Німеччині, Італії та Франції сурогатне материнство дозволене лише для громадян. Для іноземців — заборонено.

Що пропонує законопроєкт №3488?

Проєкт Закону №3488 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо питань застосування допоміжних репродуктивних технологій пропонує запровадити кримінальну та адміністративну відповідальність за порушення у сфері репрдуктивних технологій:

 - перенесення ембріона людини в організм жінки без її згоди, — каратиметься обмеженням волі на строк до трьох років;
якщо таке перенесення спричинило смерть або інші тяжкі наслідки — каратиметься позбавленням волі на строк від трьох до п'яти років;
розголошення інформації про застосування допоміжних репродуктивних технологій всупереч волі осіб, які брали участь у їхньому застосуванні, — каратиметься штрафом, громадськими роботами або виправними роботами на строк до двох років;
умисне порушення генетичних зв'язків дитини від подружжя (або одного з майбутніх батьків) при перенесенні в організм іншої жінки ембріона людини, зачатого в результаті репродуктивних технологій, — каратиметься обмеженням волі на строк до трьох років.

Також проєкт закону №3488 передбачає зміни до видачі ліцензій на медичну практику в галузі репродуктивних технологій та сурогатного материнства. Зокрема, ліцензії пропонується видавати на 5 років, а не безстроково, як є зараз. Окрім того, клініки будуть зобов’язані щороку платити за користування такою ліцензією. Розмір річної платні становитиме тисячу прожиткових мінімумів.

Висновок щодо відповідності законопроєкту №3488 праву ЄС Комітет оприлюднить на засіданні у середу, 2 вересня.