Головна > Текстові публікації > Новини
25 серпня 2020, 14:41

Верховна Рада ратифікувала надання Україні макрофінансової допомоги від ЄС на суму 1.2 млрд. євро

26 серпня 2020 року, на позачерговому засіданні, Верховна Ради України ухвалила законопроєкт №0063 від 12.08.2020 про ратифікацію Меморандуму та Кредитної угоди з ЄС щодо отримання Україною макрофінансової допомоги від Європейського Союзу на суму до 1 мільярда 200 мільйонів євро. Комітет з питань інтеграції України до ЄС розглянув цей проєкт на позачерговому засіданні 21 серпня і рекомендував ВР ухвалити його за основу та в цілому. 

 

Рішення надати макрофінансову допомогу Україні для подолання кризи, спричиненої пандемією COVID-19 Єврокомісія ухвалила ще 22 квітня 2020 року. 25 травня це рішення підтримав Європейський Парламент та Рада ЄС, а на початку серпня Меморандум про надання такої допомоги погодила Єврокомісія від імені ЄС.

 

Умовами отримання першого траншу макрофінансової допомоги для України є прогрес у співпраці з Міжнародним валютним фондом, забезпечення незалежності Національного банку та прогрес у виконанні Угоди про асоціацію України з ЄС. 

 

Для отримання другого траншу допомоги Україна зобов’язана виконати ще більше умов, зокрема: забезпечити прозорість медичних закупівель, провести податкову та митну реформу, посилити незалежність судової системи, системи держуправління та антикорупційних органів, прокуратури, а також забезпечити прозорі умови та чесну конкуренцію на ринку газу в Україні.

 

Верховна Рада ухвалила також ще два законопроєкти, які Комітет з питань інтеграції України до ЄС рекомендував їй ухвалити — йдеться про проєкти законів №0055 та №0056. Вони обидва стосуються надання Україні кредиту від Європейського інвестиційного банку на ремонт українських доріг. Законопроєкт №0055  «Про ратифікацію Фінансової угоди «Європейські дороги України ІІІ (Проєкт «Розвиток транс’європейської транспортної мережі»)» між Україною та Європейським інвестиційним банком» відкриє можливість отримати кредит на загальну суму 450 мільйонів євро. А законопроєкт №0056  передбачає реалізацію першої фази проєкту, під час якої Україні буде надано кредит у розмірі 50 мільйонів євро на реалізацію проєкту Укравтодору із реконструкції доріг.