Головна > Текстові публікації > Новини
13 серпня 2020, 08:19

Посилення захисту лісів, запобігання пожежам на землях лісового та водного фонду, торфовищах та на землях інших категорій

У нас #НаОпрацюванніКомітету проєкт закону №3526 щодо посилення захисту лісів, запобігання пожежам на землях лісового та водного фонду, торфовищах та на землях інших категорій. Цей документ — ще одна спроба депутатів посилити відповідальність за спалювання сухої трави, стерні, розведення вогнищ у лісі, які призводять до масштабних лісових пожеж, забруднюють повітря, становлять загрозу життю людей.

Автори законопроєкту зазначають, що починаючи з минулого року Україна посідає перше місце у Європі за кількістю у сільськогосподарських угіддях пожеж, які наносять непоправної шкоди довкіллю, рослинному та тваринному світу, знищують види, які підлягають захисту та занесені до Червоної Книги України.

За даними ДСНС України в українських лісах у першому півріччі 2020 року кількість пожеж порівняно з минулим роком зросла втричі, а їхня площа збільшилася в 40 разів.

Що пропонує законопроєкт №3526?

  1. Значно підвищити штрафи за знищення, пошкодження, випалювання полезахисних лісових смуг, захисних лісових насаджень вздовж берегів річок та інших захисних лісових насаджень. Для громадян проєкт пропонує запровадити штраф від 180 до 360 неоподатковуваних мінімумів, а для посадових осіб — від 900 до 1260 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Якщо ж підпалювання, знищення та інші шкідливі дії вчинені у заповіднику — штрафи будуть ще вищі: від 360 до 720 неоподатковуваних мінімумів для громадян та від 1260 до 1800 неоподатковуваних мінімумів для посадовців. Порівняльна таблиця — за посиланням.
  2. До Земельного Кодексу внести зміни, які посилюють відповідальність землевласників. Вони, зокрема, зобов’язані будуть не допускати випалювання сухої рослинності або її залишків; обкошувати (з прибиранням скошеного) та оборювати землі в місцях, прилеглих до торфовищ, полезахисних лісових смуг лук, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць.
  3. У Земельному Кодексі проєкт пропонує також підвищити штрафи за самовільну переуступку права лісокористування, а також укладення інших угод, які в прямій чи прихованій формі порушують право державної власності на ліси. Це каратиметься штрафами для громадян — від 100 до 150 неоподатковуваних мінімумів доходів і для посадових осіб — від 250 до 350 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
  4. Пропонує збільшити штрафи також за засмічення лісів відходами — від 100 до 150 неоподатковуваних мінімумів для громадян і від 250 до 350 неоподатковуваних мінімумів доходів — для посадовців.
  5. Органам Національної поліції надати право розглядати справи про адміністративні правопорушення щодо порушення правил пожежної безпеки в лісах, інших природних екосистемах та при виконанні сільськогосподарських робіт.
  6. Покладає на орендаря земельної ділянки зобов’язання виконувати встановлені законодавством вимоги пожежної безпеки.

Автори законопроєкту переконані, що запропоновані зміни допоможуть подолати шкідливу практику випалювання сухої трави та необережного поводження з вогнем. Бо саме недбале ставлення до довкілля стало причиною великих пожеж в Україні цього року.
У квітні масштабна лісова пожежа охопила Чорнобильську зону. Її спричинив підпал – місцеві жителі палили траву і сміття. Паліїв затримали. Рятувальники боролися з пожежею десять днів, було знищено понад 100 гектарів лісу.

Масштабні пожежі у Луганській області завдали сєвєродонецькому лісництву збитків на понад 1 млрд грн, пожежа зачепила майже 8 тис. га лісу. Унаслідок пожежі в Луганській області загинуло 5 осіб і 34 (з них 15 дітей) було госпіталізовано.

Наймасштабніші за 24 роки пожежі у квітні також були на Житомирщині. Там горіло близько 4 тисяч гектарів лісу. Вогонь знищив та пошкодив 38 жилих та 43 нежилих будинків місцевих жителів.