Головна > Текстові публікації > Новини
25 червня 2020, 13:36

Європарламент закликає захистити заробітчан

Забезпечити однакові умови праці і соціальний захист для усіх сезонних і мобільних робітників на території Європейського Союзу закликають депутати Європарламенту. Парламент навіть ухвалив спеціальну резолюцію щодо транскордонних та сезонних працівників в умовах кризи COVID-19 та після її завершення. У резолюції наголошено, що закриття внутрішніх кордонів ЄС, обмеження вільного пересування та призупиненням роботи підприємств показало і загострило вже наявні проблеми у сфері праці. Зокрема, нестабільні умови праці та відсутність належних заходів безпеки для заробітчан.

Парламент наголосив, що сезонні робітники, а також транскордонні фахівці мають важливе значення у ключових галузях економіки, таких як сільське господарство та виробництво продуктів харчування, будівництво і транспорт, а також відіграватимуть важливу роль у післяпандемічному відновленні економіки.

Хто такі транскордонні та сезонні працівники, про яких згадано в резолюції?

Транскордонні або мобільні працівники — це ті, які працюють в одній країні ЄС, але проживають у сусідній країні, громадянами якої вони є, і повертаються туди щодня або принаймні раз на тиждень. Сезонні ж робітники їдуть в іншу країну, щоб тимчасово там жити та працювати (наприклад, у сфері туризму чи в сільському господарстві). Ці працівники часто працевлаштовані за короткостроковими контрактами з низьким рівнем безпеки праці та недостатнім або взагалі відсутнім соціальним забезпеченням. Ті, хто їде на заробітки, часто живуть у гуртожитках, де правил соціального дистанціювання дотримуватися важче або ж узагалі неможливо.

Щороку на сезонні роботи до ЄС приїздить від восьмисот тисяч до мільйона робітників з інших країн. Вони працюють, здебільшого, в агропродовольчому секторі. Інспектори праці ЄС неодноразово повідомляли про порушення прав людини, зважаючи на наднормовий робочий час, побутові умови, недотримання санітарно-гігієнічних норм на робочих місцях. Хоча, згідно із законодавством ЄС, ставлення до прибулих робітників має бути таким самим, як і до працівників місцевих.

Що пропонує Європарламент?

Європейський Парламент вимагає належного виконання чинного законодавства ЄС щодо прибулих робітників, покращення координації між країнами-членами ЄС для забезпечення однакового ставлення до заробітчан та вжиття усіх необхідних заходів для захисту мобільних та сезонних працівників. Ці заходи включають:

- охорону здоров'я, безпеку праці, справедливі умови праці, гідне житло, оплата за яке не має стягуватися із зарплатні робітника;
- виявлення недоліків у законодавстві ЄС і національних законодавствах країн ЄС із можливістю перегляду чинної законодавчої бази;
- посилення національних і транскордонних заходів з інспекції праці;
- розробку рішень для боротьби з негуманними методами субпідрядних організацій та збільшення повноважень Європейського органу праці;
- краще інформування самих працівників щодо їхніх прав та обов'язків зрозумілою для них мовою, а також інформування про ризики та необхідні заходи безпеки при виїзді на сезонні роботи;
- перегляд правил координації соціального забезпечення, про які зараз ведуться переговори між Європарламентом, Радою Європи та Єврокомісією для боротьби із соціальним шахрайством.

Резолюція також закликає держави ЄС, які ще цього не зробили, якнайшвидше скасувати усі обмеження на поїздки для транскордонних працівників, щоб уникнути нестачі робочої сили в ключових сферах економіки.

Що далі?

Тепер Єврокомісія, у відповідь на заклик Європарламенту, має оприлюднити конкретні вказівки країнам-членам ЄС щодо того, як захистити транскордонних та сезонних працівників, забезпечити їм належні умови праці та соціальне піклування, зважаючи на обмеження через пандемію COVID-19 та подолання кризи, спричиненої вірусом.

Фото: Європейський Парламент