Головна > Текстові публікації > Новини
22 червня 2020, 13:27

Нові можливості для малого та середнього бізнесу зі Сходу України

Сьогодні в рубриці #УспіхиУА розповідаємо про програми підтримки Євросоюзом східних територій України.

У ЄС є багато програм, фінансування в рамках яких можуть отримати підприємці з будь-якого регіону нашої країни, але EU4Youth та FinancEast спрямовані саме на те, щоб підтримати малий і середній бізнес на Сході.

Перша програма — EU4Youth. Це проєкт Євросоюзу, який реазізується у двох регіонах Грузії та в Донецькій області України. Мета проєкту — допомогти молодим людям, які постраждали від війни. В Україні цілями проєкту є: забезпечити професійну підготовку щонайменше ста молодих людей, надати переміщеним молодим людям 150 грантів для мікропідприємств і стартапів, надати технічну підтримку Центрам зайнятості та Центрам професійної і технічної освіти.

Грант EU4Youth допоміг підприємцю з прифронтової Мар’їнки Юрію розширити перепелину ферму. До вторгнення Росії Юрій жив у Мар’їнці, а працював у Донецьку. З початком війни роботу він покинув і почав шукати способи, як заробити і забезпечити сім’ю. Брат Юрія розводив перепілок. Юрій надихнувся цією ідеєю і вирішив також спробувати. Літню кухню він переобладнав під стайню для птахів, купив перший інкубатор і першу партію перепілок. Спершу було складно, але потім чоловік налагодив збут і за першою партією пішли наступні. Щоб вивести свій маленький бізнес на новий рівень, Юрію треба було купити нові інкубатори — саморобні не підходили, бо птахам потрібна певна температура і вологість. Тоді Юрій вирішив взяти участь у проєкті EU4Youth. Грантові гроші допомогли йому придбати новий інкубатор на 1000 яєць. У підприємця збільшилися обсяги виробництва, а відповідно і прибуток від його справи. У найближчих планах Юрія — ще більше розвивати свою справу — збудувати нове приміщення і придбати нові інкубатори. Маючи досвід участі у проєкті допомоги від ЄС, чоловік розуміє, наскільки дієвою і потрібною є допомога для малих підприємців, які лише починають свою справу. Більше про програму EU4Youth, яка допомогла Юрію — за посиланням.

Ще одна програма допомоги ЄС підприємцям зі Сходу України — FinancEast запрацювала у 2019. Це спільний проєкт уряду України та Європейської Комісії. На її реалізацію ЄС виділив 9,5 млн. євро. Програма спрямована на підтримку малого та середнього бізнесу на підконтрольних Україні територіях Донбасу. Основні цілі цієї програми — відновити фінансування мікро-, малих та середніх підприємств на контрольованій Україною території Донецької та Луганської областей, сприяти економічному одужанню Донбасу та підвищити інвестиційну привабливість усього регіону. За її умовами, підприємці можуть отримати гранти, які компенсують до 50% їхніх інвестиціних проєктів. Найчастіше кошти ідуть на придбання техніки, обладнання, транспортних засобів, а також на будівельні роботи чи ремонт приміщень.

«Сєвєродонецьк А-Пласт» – компанія з Луганської області, що вже скористалася фінансуванням FinancEast. Підприємство виготовляє пластикові вироби для харчової та хімічної промисловості. Участь у програмі FinancEast дала компанії змогу придбати вертикально-фрезерний центр. Тепер це обладнання допомагає не лише якісно ремонтувати прес-форми, а й виготовляти їх. Це також дозволило підприємству розширити можливості у виготовленні пластикових і металевих виробів.

«Рубіжанська панчішна мануфактура» – одне із перших підприємств, яке також скористалось програмою підтримки інвестиційних проєктів FinancEast. Компанія працює у місті Рубіжне, Луганської області. Виготовляє панчішно-шкарпеткові вироби яскравого дизайну та високої якості. Дізнавшись про програму FinancEast, компанія подала заявку із проєктом на придбання в’язальних машин італійського виробництва.
Завдяки компенсації від ЄС у розмірі до 50% кредитних коштів фабрика змогла не тільки зекономити на витратах на обладнання, а й вивести своє виробництво на новий рівень. Зараз у планах підприємства – збільшити обсяги виробництва на 10% та вийти на європейський ринок.

Хто може взяти участь у програмі FinancEast?

Мікро, малі та середні підприємства (приватні підприємці та юридичні особи), кількість працівників у яких не перевищує 250 осіб та з річним доходом до 10 мільйонів євро в гривневому еквіваленті за офіційним курсом НБУ. Понад 75% статутного капіталу такого бізнесу має бути у приватній власності. Державна акція не може перевищувати 25%. Більше про умови програми та як взяти у ній участь — на сайті  Фонду розвитку підприємництва.

Публікацію підготовлено за матеріалими  та ФБ сторінки FinancEast.