Головна > Текстові публікації > Новини
05 червня 2020, 11:12

ЄС допомагає Львівщині зберегти унікальні мінеральні води Східниці

Сьогодні у нашій рубриці #УспіхиУА історія про те, як завдяки участі в програмі транскордонного співробітництва «Польща – Білорусь – Україна 2014-2020» Львівщина реалізує важливий екологічно-інфраструктурний проєкт «Охорона вод Солінського озера та лікувальних вод курорту Східниця».

Східниця — унікальний курорт у західному регіоні України. Це єдине місце у Європі, де на невеликій території сконцентровано 40 джерел мінеральних вод різного хімічного складу та лікувальних властивостей. Головне завдання проєкту, який реалізується в рамках транскордонного співробітництва, — зберегти ці лікувальні води — «Нафтусю», «Східницьку», лужну «Боржомі». Їхні джерела розташовані власне у самій Східниці та Бориславі Львівської області і зараз вони під загрозою забруднення. Проєкт передбачає будівництво очисних споруд для глибокого біологічного очищення побутових стічних вод, щоб вони не потрапляли у мінеральні джерела. Бюджет української частини транскордонного проєкту – майже 860 тисяч євро, з яких грант ЄС покриває понад 773 тисячі євро.

Станом на сьогодні виконано приблизно 30% інфраструктурної частини проєкту. Інфраструктурна частина — це безпосередньо будівельні роботи, частка яких у проєкті 30%, а 70% — очисне обладнання, яке заплановано придбати та встановити за кошти Європейського Союзу.

Екологи переконані, що будівництво санітарної каналізації у Східниці відродить річку Східничанку (притока ріки Стрий). «Враховуючи, що Східниця має статус лікувального курорту, будівництво очисних споруд є вкрай важливим для покращення місцевої екологічної ситуації. Інвестиція матиме позитивний вплив на довкілля, зокрема, зменшиться кількість неконтрольованих викидів стічних вод у навколишнє середовище. Це дозволить знизити рівень забруднення ґрунтових, поверхневих та глибинних вод. Буде нейтралізовано ризик забруднення цілющих мінеральних вод у Східниці та річці Східничанці через стічні води», — вважає директор департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОДА Руслан Гречаник.

Більше про програму транскордонного співробітництва «Польща – Білорусь – Україна 2014-2020», історії успішно реалізованих в її рамках проєктів і те, як взяти участь — на сайті  програми

Фото - ФБ сторінка Східницької селищної Ради.