Головна > Текстові публікації > Новини
15 травня 2020, 15:59

Захист працівників у випадку неплатоспроможності роботодавця та тимчасове встановлення ввізного мита на зернові

Ці зміни пропонують законопроєкти, які Комітет з питань інтеграції України до ЄС розглянув на онлайн-засіданні 15 травня.

 

Такими, що в цілому не суперечать міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та/або праву ЄС було визнано законопроєкти:

 

-     Проєкт Закону №3386 про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України щодо скорочення строків розгляду судом справ, пов’язаних із захистом прав дітей, та вдосконалення порядку розгляду справ окремого провадження. Документ пропонує максимально скоротити терміни розгляду судами справ, які стосуються прав дітей. Зокрема, таких життєво важливих питань для дітей як усиновлення, позбавлення батьків їхніх батьківських прав чи встановлення опіки над дітьми. Більше про цей документ.

-     Проєкт Закону №3310 про внесення змін до Митного тарифу України щодо тимчасового застосування ставок ввізного мита на окремі види зернових культур. Законопроєктом пропонується тимчасове, до 30 червня 2020 року, ввезення на митну територію України жита за кодом УКТЗЕД 1002 90 00 00, вівса за кодом УКТЗЕД 1004 90 00 00, рису за кодами УКТЗЕД 1006 10 23 00 і 1006 10 94 00, гречки за кодом УКТЗЕД 1008 10 00 00, проса за кодом УКТЗЕД 1008 29 00 00 за нульовою ставкою ввізного мита.

-     Проєкт Закону про внесення змін до деяких законів України щодо конкуренційно-антимонопольної реформи №2730. Документ пропонує підвищити ефективність діяльності органів Антимонопольного комітету України і у центрі, і на місцях. За висновком Комітету, проєкт Закону не суперечить цілями Угоди про асоціацію в частині  розширення повноважень Антимонопольного комітету України, проте не відповідає положенням Регламенту № 139/2004 щодо визначення підходів до встановлення порогових значень до концентрацій. Такий самий висновок члени Комітету ухвалили і щодо двох альтернативних законопроєктів стосовно корупційно-антимонопольної реформи — №2730-1 та №2730-2. Обидва документи потребують доопрацювання з метою повної імплементації положень Регламенту №139/2004.

-     Проєкт Закону про страйки та локаути №2682. Метою законопроєкту, згідно з пояснювальною запискою, є забезпечення конституційного права працівників на страйк, створення умов для працівників самостійно, без втручання держави, вимагати підвищення оплати праці та поліпшення її умов. За висновком Комітету, документ за своєю метою не суперечить цілям Угоди про асоціацію та міжнародно-правовим зобов’язанням України, але потребує доопрацювання з метою належного врахування положень статті 6 Європейської соціальної хартії (переглянутої), Рекомендації МОП № 92.

-     Проєкт Закону №3332 про внесення змін до Закону України «Про ратифікацію Конвенції Міжнародної організації праці № 173 1992 року про захист вимог працівників у випадку неплатоспроможності роботодавця». Документ закликає до повної ратифікації згаданої Конвенції. Це дасть змогу у випадку неплатоспроможності роботодавця виплачувати зарплатню працівникам через установу-гаранта. Детальніше. Проект Закону, на думку експертів Комітету, відповідає міжнародно-правовим зобов’язанням України, зокрема, Угоді про асоціацію України з ЄС.

-     Проєкт Закону про внесення змін до Закону України «Про Національне антикорупційне бюро України» щодо підстав звільнення Директора Національного бюро за корупційне або пов'язане з корупцією правопорушення №2656. За висновком експертів Комітету, документ не суперечить міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції.

 

Щодо двох законопроєктів №3184 та №3185 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо врегулювання окремих питань діяльності на території вільної економічної зони у Херсонській області Комітет запропонував однаковий висновок. На думку членів Комітету, здійснення передбачених проєктами заходів щодо встановлення спеціальних податкових режимів до отримання відповідного рішення Антимонопольного Комітету може призвести до визнання державної допомоги недопустимою та не відповідати міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції.

 

Не відповідає праву ЄС, Угоді про асоціацію та зобов’язанням України в рамках СОТ, за висновком Комітету, проєкт Закону №2548 про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення державного регулювання у сфері поводження із пестицидами і агрохімікатами.

 

Комітет також одностайно проголосував за те, щоб відправити на доопрацювання Програму діяльності Кабінету Міністрів України. Експерти Комітету надіслали низку рекомендацій до Програми діяльності Уряду у сфері євроінтеграції.

 

До онлайн засідання Комітету також доєдналися віцепрем'єр-міністр України — Міністр з реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Рєзніков та його команда. Вони ознайомили членів Комітету з ініціативами міністерства, зокрема, з тими, які спрямовані на вирішення запитів і тимчасово окупованих територій, і тих областей, які з ними межують.