Головна > Текстові публікації > Новини
20 вересня 2019, 15:23

Члени Комітету з питань інтеграції України з Європейським Союзом на своєму засіданні 20 вересня розглянули проекти законів реєстр.№№1010, 1029 та 1031.

 

Члени Комітету з питань інтеграції України з Європейським Союзом на своєму засіданні 20 вересня розглянули проекти законів реєстр.№№1010, 1029 та 1031.

  Проект Закону реєстр.№1010 розроблено з метою визначення правового статусу викривачів – осіб, що повідомили про вчинення корупційного або пов'язаного з корупцією правопорушення, встановлення прав, гарантій та механізмів захисту таких осіб та прирівняних до них осіб.

Законопроект реєстр.№1029 розроблено з метою зниження рівня корупції та підвищення суспільної довіри до антикорупційних органів шляхом вдосконалення інституційного механізму запобігання корупції. Завданням проекту є заміна структури управління Національного агентства з питань запобігання корупції на ефективнішу, посилення спроможності та гарантій незалежності Національного агентства, створення належної законодавчої основи для функціонування підрозділів з питань запобігання та виявлення корупції в органах влади, виправлення окремих недоліків регулювання, що містяться в Законі України "Про запобігання корупції", зокрема в частині вимог фінансового контролю, та інших законодавчих актах.

За результатами обговорення народні депутати визнали законопроекти реєстр.№№1010 та 1029 такими, що за своєю метою відповідають цілям Угоди про асоціацію, проте потребують доопрацювання з метою комплексного врахуванням норм Конвенції ООН проти корупції.

Проект Закону реєстр.№1031 спрямований на відновлення кримінальної відповідальності за незаконне збагачення,  а також на запровадження інституту стягнення в дохід держави необґрунтованих активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Законопроект реєстр.№1031 було визнано таким, що за своєю метою узгоджується з цілями Угоди про асоціацію, проте потребує доопрацювання з врахуванням норм Конвенції ООН проти корупції та системного врахування положень Директиви 2014/42/ЄС Європейського Парламенту та Ради від 3 травня 2014 року про замороження та конфіскацію засобів та доходів отриманих злочинним шляхом у Європейському Союзі.